Млади надежди от Банско с триумф на Олимпийския фестивал

Биатлонисти от града под Тодорка взеха участие и в Държавното първенство по ски бягане на Юндола

Деца от спортни клубове от Банско взеха участие в Олимпийския зимен младежки фестивал от 18 до 21 февруари. Тази година стартовете се проведоха в две планини – ски алпийските дисциплини, сноубордът и ски бягането на Осогово, а биатлонът – в Родопите. Ски клуб „Банско“ и клуб по биатлон „Банско-2019“ останаха верни на традицията за участие, като се представиха отлично в състезанията.

Близо 350 бъдещи звезди от всички клубове в страната се съревноваваха на Осогово. Михаела Билярова, Станислава Юнчова, Александра Колчагова, Катерина Попова, Георги Весков, Димитър Янев и Николай Шарков доказаха своите умения в гигантския слалом. Не липсваха и медали – Симеона Цекова спечели сребърен медал, а Александра Димова се окичи с бронз.

В съботния ден в дисциплината ски бягане се включиха отборите на Банско по бягане и по биатлон. При момичета старша възраст Никол Кленовска зае 1-во място, в младшата възраст Станимира Чучулайна е 3-та,а Мира Кюлева зае 8-о място. Костадин Чакъров при юноши младша възраст се класира на 4-то място, като малко не му достигна да се окичи с медал.

Деветото издание на форума приключи под връх Снежанка в местността Язовира на отлично подготвените писта и стрелкови рубеж за биатлона. Състезателите на клуб по биатлон „Банско -2019“ се пребориха за топ 20, като Сандра Воденичарова се класира 8-а, Маринела Михова 12-а, Борислава Бицина се класира 18-а. Бъдещите спортни звезди на България бяха наградени от двама олимпийски шампиони – Екатерина Дафовска и Христо Марков.

Паралелно с това биатлонисти от Банско взеха участие в Държавното първенство по ски бягане на Юндола, където Нели Златева се класира на 9-о място в свободния стил и 10-о в класически стил, а по-малките й съотборнички стреляха за купа „Чепеларе“. Сандра Воденичарова се класира 6-а, Маринела Михова 11-а и веднага след нея Елина Дурчова се класира на 12-о място.

Вече девет години под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“ организират и провеждат Олимпийски зимен младежки фестивал. Със своята традиция фестивалът допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и дава възможност за изява на младите спортни таланти на България.