Може да получим още €10 милиарда от ЕС, бизнесът слабо информиран за тези програми

 

За три години – до 2020 година – в България могат да влязат още 10 милиарда евро допълнително само от европейските фондове. Тези средства се отпускат и управляват директно от Европейската комисия, без да се използват от управляващите органи у нас, съобщи БНР.

Бизнесът обаче е много слабо информиран за тези програми. Това стана ясно по време на Национален форум, организиран от Обединени бизнес клубове. Българските предприятия изостават съществено от достъпа до финансиране по европейските фондове, които се управляват директно от Брюксел.

Като се прибави и все още слабата дигитализация на част от фирмите, процесите по достъпа до информация и кандидатстването допълнително се затрудняват, особено в определени региони. Там помощта на държавата е задължителна, смята председателят на Обединени бизнес клубове Веселин Халачев.

„Трябва да има повече информационни центрове, за да бъдат хората информирани – какви са техните възможности за кандидатстване по европейски програми, особено за тези от Брюксел, какви са възможностите за достъп до алтернативно финансиране“, обясни той.

Цифровите технологии са от съществено значение за подобряването на конкурентоспособността, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Тук трябва да подчертая, че е необходимо да инвестираме в развитието на уменията и повишаването на квалификацията на работната сила за пълноценно използване на възможностите, които дават цифровите технологии“, изтъкна Караниколов.