Срокът за досъдебното производство за пожара под виадукта на АМ „Струма“ при Дупница изтича на 13 февруари т.г., но той може да бъде удължен, ако е налице необходимост за провеждане на допълнителни процесуално-следствени действия. Това казаха за БНР от Районната прокуратура в Дупница за хода на разследването на пожара от средата на август м.г., който нанесе сериозни щети по виадукта на магистралата, отстраняването на които отне повече от 3 месеца и близо 2 млн. лева.

Извършват се процесуално-следствени действия и изготвяне на строително-инженерна и на комплексна екологично-геодезическа експертиза, казаха от Районната прокуратура в Дупница и това ще отнеме време, което вероятно ще наложи удължаване на срока по досъдебното производство, коментират магистрати.

Същевременно съдът не е уважил иска на наблюдаващия по делото прокурор за обезпечаване на глобата, предвидена за престъплението за шефа на „Феникс ресурс“ Кольо Илиев.

И Районният съд в Дупница, и Окръжният съд в Кюстендил са отхвърлили това искане.

Отменена е и паричната гаранция от 5000 лева за Илиев. Остава в сила обаче забраната да напуска страната.

Срещу Илиев са повдигнати две обвинения – за престъпление против околната среда и за неумишлен палеж, което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 години и с глоба от 5 до 30 000 лева и за запалване по непредпазливост на чужд имот, при което са последвали значителни вреди с предвидено наказание лишаване от свобода до 5 години./БНР

 

1 коментар

Comments are closed.