2 Снегът през 2009 г.

Падналият мокър сняг остави без ток кюстендилското село Коняво. На няколко места в града и селата има доста паднали малки клони от дървета. Дърво се стовари и по пешеходната зона към Хисарлъка. Това информира Ивайло Чалъков, експерт по управление при кризи в община Кюстендил.

„Най-големият проблем към момента е в село Коняво, тъй като цялото населено място е без ток. Държа постоянна връзка с ЧЕЗ и от там ме увериха, че проблемът ще бъде отстранен. Електрозахранване няма и в Ново село, но там проблемът е по-малък, екипите също работят. Мокрият сняг прекърши доста малки клони от дървета из целия град, както и по селата, но те са отстранени. Към края на отстраняването е и падналото дърво по пътя за пешеходци в посока Хисарлъка. Служителите на ОП “Чистота” се отзоваха навсякъде, където беше необходимо, и свършиха работа. Няма бедстващо населено място, пътищата са проходими, така че зареждане на хляб и на други хранителни продукти е осъществено“, допълни Ивайло Чолаков.

Падналите сега клони по пътя за Хисарлъка – снимка Росица Ветренска

В Кюстендил и региона все още се помни падналият 70 см сняг за Първа пролет през 2009 г. Тогава природата си направи пролетна шега и за часове снегът затрупа улици, коли, пътища. Снегорин и фадрома разчистваха снега от площад „Велбъжд”, за да може повече кюстендилци да успеят да зърнат на живо групата от бивша Югославия „Сребърни криле”, които пяха на открито за пролетта. Оттогава кюстендилци се шегуват, че едва ли някакъв 5-10 см би ги стреснал, особено в този сезон.

Краси ЦЕНКОВА