• Рентгенолог от София ще помага на колегите си в Петрич, подписан е и нов договор с анестезиолог

  • Дневно между 80 и 130 пациенти минават през Рентгеново отделение, каза д-р Апостолов

 

Скенер за Рентгеново отделение бе закупен и монтиран за нуждите на база Петрич в МБАЛ „Югозападна болница“. Апаратът е с изключително добра резолюция и позволява на лекарите да имат по-пълна картина за състоянието на преглежданите пациенти. Има необходимата гаранция, преминати са успешно всички тестове, а по мнението на специалистите работи отлично като визуализация. Това беше потвърдено и от рентгенолога д-р Апостолов, който подчерта, че скенерът позволява голяма точност в диагностиката на Ковид пневмониите, като показва началните промени в белите дробове, каквито рентгенът не успява да улови. С апарата ще бъде възможна и диагностика на цяло тяло. Д-р Апостолов допълни, че дневно между 80 и 130 пациенти минават през Рентгеново отделение, което отчита огромна натовареност в работата. Финансирането за скенера е изцяло със средства от общинския бюджет, след като Комисията по бюджет към ОбС взе решение сумата от 240 хил. лв. да бъде препотвърдена в бюджета за догодина. Кметът Димитър Бръчков благодари на всички медицински специалисти и РЗИ-Благоевград, отправи и апел за подкрепа в отделенията. „Знам, че е трудно и усилията са нечовешки, че лишавате близките от време, че застрашавате живота си. Затова благодарим и нека общата ни отговорност като пациенти бъде и в посока да съхраним силите на вас, медицински специалисти“, посочи кметът.

Кметът благодари и на съветниците за единната и отговорна позиция, когато става въпрос за здравеопазване. Следващата седмица ще бъдат получени нови рециклатори от затворен тип за болницата, които имат 99% бактерицидна активност. Кметът допълни, че се работи усилено за решаване на проблема и с медицинските кадри – вече има подписан договор с лекар от София – рентгенолог, който идва в Петрич, за да помага в отделението, както и нов договор с анестезиолог. Кметът Димитър Бръчков информира също, че е заявена и напълно оборудвана линейка за нуждите на болницата в Петрич. След съгласуване с ръководството на болницата линейката ще бъде закупена със средства от бюджета на общината и на болницата – по 40 хил лв. Линейката разполага с необходимото оборудване за транспортиране на тежки случаи на далечни разстояния, както и за ежедневното обслужване в рамките на община Петрич на пациентите. Това е потвърдено от лекарите тук, които са запознати с оборудването на линейката.

Кметът Димитър Бръчков припомни извървения път за подготовка на болницата за прием и лечение на пациенти с Ковид-19. „Успяхме да изградим нова кислородна инсталация в болницата, посредством която вече са изведени дюзи за кислород и е елиминирано ръчното пренасяне на кислородни бутилки в стаите. Извършихме цялостни ремонти на Инфекциозно и Неврологично отделение. За най-тежките случаи се закупи и допълнително оборудване на отделението по реанимация“, каза кметът Димитър Бръчков и благодари за оказаната подкрепа и от Ротари клуб – Петрич. „Така че на всички нива се стремим да обезпечим доброто здравеопазване в тази трудна ситуация – база, апаратура и кадри“, заключи кметът на община Петрич.

 

1 коментар

  1. Адмирации на Кмета и ОС.Има нужда болницата ни и СП от още ВСМА,като ЯМР,томограф,МА за сърдечните заболявания и др.за още по- точна и навременна диагностика и лечение на спешните заболявания,без увреда за пациента.Скенера е 16 пъти по облъчващ от рентгена, а ЯМР не облъчва/или минимално/,доколкото съм запознат.Успех на лекарите ни,защото в тези месеци не им е лесно.ПП:С молба,да спазват по-голяма хигиена в СП,защото не сменят чаршафа и калъфката на възглавницата,на спешното легло,а това трябва да се прави след всеки пациент,особено сега в Ковид 19.Да са живи и здрави.Бог да пази-и тях и нас гражданите.

Comments are closed.