Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниБългарияМоряците задържани в Констанца се завърнаха, искат оставката на шефа на ИАРА

Моряците задържани в Констанца се завърнаха, искат оставката на шефа на ИАРА

Корабите остават арестувани

 

Българските моряци, които бяха задържани в Черно море край Румъния за нелегален улов, вече са у нас. В Констанца обаче остават трите рибарски кораба. А от сдружение “Черноморски изгрев” поискаха оставката на директора на агенцията по рибарство.

“Имаше общоевропейса проверка на риболовни кораби с представители на българската и румънската ИАРА. Имаше и гранични полицаи от Румъния, които ни спряха за проверка. Установиха, че имаме улов на калкан и акула. Казаха, че акулата е неправомерно хваната, защото румънците имали забрана. По европейските регламенти, по които се ръководим, ние знаем, че нямаме забрана за акулата, а имаме квота за улова ѝ”.  Това разказа Красимир Петров, капитан на един от задържаните кораби.

“Все още нямаме наложени санкции. Имаше разпити до 5 часа сутринта. Накрая адвокатът, който ме представляваше, даде най-лошия сценарий. Той каза, че максималната глоба за извършените от мен нарушения може да бъде около 100 хиляди лева”, подчерта той.

„Голям проблем ще бъде освобождаването на корабите. От тях зависи прехраната на десет семейства”, заяви председателят на УС на риболовно сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев.

„Това не е прецедент. Занимавала съм се с подобен казус като представител в ЕП. Тогава отново имаше арестуван български кора и беше прибран екипажът му. Смятам, че българската дипломация ще свърши своята работа. Трябва по-сериозен натиск и амбиция от нейна страна и да бъдат поставени много ясно и категорично българските интереси пред румънските власти”, категорична е вицепрезидентът Илияна Йотова./Нова

RELATED ARTICLES

Most Popular