Московски с добра новина от Брюксел: Магистрала “Струма” ще я има!

Срокът за изпълнението на най-дългия участък е май 2019 г.

 

АМ “Струма” вече е необратим процес и тя ще бъде завършена. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски пред журналисти в парламента, след като вчера стана ясно, че Европейската комисия е одобрила проекта за изграждането на автомагистралата и са отпуснати 628 млн. лева европейско финансиране.

“Имаме положителна новина от Брюксел. Получихме официално одобрение на апликационната форма за АМ “Струма”. Да кажем, че отпадна още едно от опасенията на опонентите ни, че “Струма” няма да бъде довършена”, заяви Московски.

Регионалният министър Николай Нанков уточни, че националното съфинансиране ще бъде 111 млн. лева. Той допълни, че срокът за изпълнението на най-дългия участък – от Кресна до Сандански, е май 2019 г. Следващата година пък е срокът за изпълнението на отсечката между Благоевград и Крупник. За тунела “Железница” е пусната обществена поръчка и след избирането на изпълнител, срокът е 3 години.

Нанков допълни, че най-голямото предизвикателство е изграждането на отсечката през Креснеското дефиле, което ще започне през 2019 г. и трябва да завърши през 2023 г.

Според него решението движението в посока София да се извършва по нов път, източно от дефилето, е най-доброто и е съобразено с мнението на еколозите.

“Едва ли има по-добър начин да гарантираме сигурността на преминаване. Двете нови ленти в посока София, източно от дефилето, ще са с магистрални габарити, но пък ще има ограничаване на скоростта. В дефилето пък ще има уширяване на пътното платно и изправяне на виражите”, обясни Нанков.