Моторни шейни нахлуха в Национален парк „Рила“

Минават и през Страшното езеро

Моторни шейни влязоха в Национален парк „Рила”. За това сигнализира Цветомир Николов.
Подаден е сигнал към 112. Мъжът опитал да сигнализира и на охраната на парка.
„В неделя през деня решихме да си направим разходка. Видяхме шейните близо до върха. Само ПСС има право да кара в района”, разказа в ефира на „Здравей, България” Цветомир Николов.ой конкретизира, че са минали и през самото Страшно езеро.

Според автора на сигнала, нарушителите са били с четири шейни. Цветомир Николов уточнява, че шейните и управляващите ги могат да бъдат установени от кадрите – по цветовете и облеклата и допълва, че единствените които имат право да навлизат с моторни шейни в защитени територии са служителите на Планинска спасителна служба, но навлезлите в парка нямат никакви знаци.

По този повод в сряда с официална позиция излезе дирекцията на  „Национален парк Рила“:

„Във връзка с излъчен репортаж по Нова телевизия за навлизане на моторни шейни в Национален парк „Рила“, дирекцията на парка изразява следната позиция:

Благодарим на г-н Цветомир Николов за гражданската активност, както и на обществената медия за своевременното отразяване на прояви на един наболял проблем не само в Национален парк „Рила“, но и в други защитени територии.

За конкретния случай не са потърсени за коментар представители на ръководството на Дирекция „Национален парк Рила“ от медиите, както се твърди.

На 19 март 2023 г. единственият сигнал, постъпил в 14:29 чрез системата 112, е за движение на шейни на територията на Природен парк „Рилски манастир“, който е с друго управление и с който Национален парк „Рила“ граничи.

Неточни сигнали чрез 112 постъпват често и това допълнително затруднява бързината в действията на служителите. Дори и първоначално несъотносими към нашата територия, се стремим да ги проверяваме на място с дежурните ни служители „Паркова охрана и контрол“.

Нерегламентираното движение на моторни шейни е един от най-сериозните проблеми, с който трябва да се справяме. Шейните се движат бързо, нямат регистрационни номера, водачите са с екипировка, която ги прави неразличими. Не се подчиняват на разпорежданията на парковата охрана, дори има случаи на неизпълнение на разпореждания на органите на МВР при провежданите съвместни акции. Въпреки всичко всяка година дирекцията на парка постига резултати и успява да санкционира нарушители, но като цяло проблемът остава. В помощ на разрешаването му ще бъде приемането на законови промени в регистрацията и движението на моторни шейни, АТВ, УТВ и кросови мотори.

Призоваваме хората да продължат да подават сигнали, като при възможност да използват номера на дежурния телефон в Дирекцията на Национален парк „Рила“ – 0884 111 400, както и телефоните на главните инспектори по участъци, информация за които има на сайта ни и на информационните табели на територията на Националния парк. Ако няма възможност за директен контакт, да се ползва националната система 112.

Обратната връзка е изключително важна за нас. Само с общи усилия ще успеем да опазим това наше богатство – Национален парк „Рила“., се посочва още д позицията на Дирекция НП „Рила“.