Таня Камбурова, Войн Войнов и Валентин Кьосев ще развиват творческото вдъхновение на учениците

Директорът Бистра Стойкова: Целим се да станем първото училище по изкуства в региона

Училище „Неофит Рилски” в Дупница открива три паралелки с разширено изучаване на изкуства. От новата учебна година, малките първокласници ще имат допълнителни часове по музика, хореография и изобразително изкуство, съобщи директорът на училището Бистра Стойкова. Предстои утвърждаване на учебния план и съгласуване с обществения съвет, за да се определи точния брой часове от избираемата подготовка. Идеята е отдавна, като сега ще намери своята реализация, уточни Стойкова. Училище „Неофит Рилски” разполага с необходимата база и специалисти, като целта е да бъдат продължени заложените вече традиции и практики в преподаването и докосването на децата до красотата на изкуството.

  
„Училището ни може да се похвали с едни от най-добрите специалисти в тази област, с голям опит в работата с деца, доказали се на национални и международни конкурси и форуми. Двама от тях са широко известни на дупнишката общественост, това са музикалния педагог Таня Камбурова и хореографът Войн Войнов. В часовете по изобразително изкуство ще преподава младия и обичан учител Валентин Кьосев, който има богат опит с децата, чрез работата си в различни клубове по интереси”, разказа Бистра Стойкова.


От ръководството на училището очакват засилен интерес към новите паралелки. Убедени са, че по този начин се дава уникална възможност за развитие на децата от Дупница. Възпитаниците на „Неофит Рилски” ще могат да надграждат своите дарби при добри специалисти , които ще им помогнат в израстването като големи творци, смята Б Стойкова. Тя отчита и положителния социален ефект на новото начинание. „В днешно време не всеки родител може да си позволи услугите на частни школи и уроци. Осигуряването на индивидуална подготовка на децата отнема много време и средства. Друга част от семействата са много ангажирани и пропускат възможността навреме да открият способностите на своите деца. Нашето желание е да предоставим възможност за ранното откриване, развитие, поощряване и изява за талантите на децата, отчитайки че всяко дете крие някакви заложби. Училището ще се стреми да даде тласък на духовното израстване и личностно развитие на децата във време на дигитален тласък и технологии ”, разказа Бистра Стойкова.


Училище „Неофит Рилски” е с дългогодишно установени традиции в областта на изкуствата. До миналата година учебното заведение реализираше проект „Фортисимо клас” под ръководството на маестро Хари Ешкенази. Чрез дейностите по проекта децата се запознаха с преподаватели от Музикалната консерватория и получиха базови знания свързани с различните жанрове в музиката, имената и произведенията най-големите композитори, музикалните инструменти и стиловото разнообразие. Съвместно с това училището работеше и по иновативния проект „ Изкуство за децата в училище” , благодарение на който в класните стаи гостуваха млади творци от Художествената академия. Чрез тях децата имаха възможността да се докоснат до творчеството на големите образци в областта на изобразителното изкуство.
Бистра Стойкова разказа, че част от допълнителните дейности са били ограничени, заради пандемията от Ковид-19. От училището се надяват скоро контактите между децата и творците на България да се възобновят. „Създадените вече контакти в лицето на Хари Ешкенази и преподавателите по изкуства ще продължат и в бъдеще. Те с удоволствие работят с училище „Неофит Рилски и ще продължат да го правят . Съдействието им ще продължи и занапред и дай, Боже един ден да стенем първото училище по изкуства в региона”, заяви директорът Бистра Стойкова.


Тя изрази готовността училището да продължи да кандидатства и по нови проекти свързани с изкуствата. Една от бъдещите цели на „Неофит Рилски” е създаване на духов оркестър, по примера на учебно заведение в град Велико Търново, чийто възпитаници придобиха широка полярност.

Родителите, които проявяват интерес към новооткритите паралелки вече могат да получават предварителна информация за заложния учебен план и бъдещите дейности. Предстоят дни на отворените врати в училището, родителски срещи и допълнителни информационни кампании чрез сайта на училище „Неофит Рилски”.