„Мускетарите“ излизат на пернишка сцена с шедьовър на Лорка

Младежки театър (МТ) „Мускетарите“ към Общински драматичен театър “Боян Дановски” в Перник ще представи най-новото заглавие в репертоара си – “Домът на Бернарда Алба” от Федерико Гарсия Лорка, съобщиха от формацията.

Пиесата е считана за един от шедьоврите на испанския поет и драматург. Тя е класическа драма за репресията, прелъстяването и предателството в семейство без мъже, където животът на жените се определя от строги културни и социални табута. След смъртта на съпруга си, Бернарда Алба налага осемгодишен траур на своите пет неомъжени дъщери, като ги обрича на ненавистно съжителство в мрачната семейна къща. Нагнетяваното напрежение ескалира в потиснати желания и страсти, насилие, лудост и смърт. Това е спектакъл за сблъсъка между личността и обществото, между личните копнежи и потребности и обществените изисквания, отправени към отделния индивид.

“Домът на Бернарда Алба” на Лорка е разказ за потиснатите страсти, човешката жестокост, за любовта и свободата като непостижими състояния.

Премиерното му представяне на пернишка сцена ще се състои на 10 март. То ще бъде повторно изиграно и на 27 март, когато се чества Световният ден на театъра.

През април втората група млади актьори към МТ “Мускетарите” ще изненада публиката със спектакъла “Джуджето и седемте Снежанки” по текст на Стефан Цанев.