Мъж от Самоков твърди, че полицай иска апартамента му

Срещу жилището униформеният щял да “замете” престъпление на самоковеца, каквото не е извършил

Мъж от Самоков твърди, че е изнудван от полицай. Униформеният искал от Боян Методиев да му прехвърли апартамента си, за да “замете” престъпление, което по-късно се оказало, че изобщо не е извършено. За случая разказва Bulgaria On Air.
Боян Митев и Любка Борисова живеят на семейни начела. Купуват първия етаж от къща в края на 2018 г. с пари от продажбата на друг имот и заем от познати. Къщата е на метри от полицейското управление в Самоков. Според Боян Методиев в началото на 2020 г. полицаят Георги Морунов поискал апартамента му. “Лъже, че имам някакво дело при него и че ще ми го оправи, но да му прехвърля нашето жилище. Бояне, вика, имаш едно дело при мене, аз ти го оправих и трябва да ми прехвърлиш етажа, защото втората ми жена трябва да живее в тази къща”, цитира Боян думите на полицая. Мъжът в началото не знаел за какво го разследват и разговарял с директора на полицията. “Нямаше такова дело, това беше лъжа”, каза той. Въпреки това, разговорите между Методиев и Морунов продължават. Полицаят се отказал от намерението да получи имота безвъзмездно и предложил 23 000 лв. Пред свидетели, които са съседи на Боян. “Притискаше те, направо те рекетираше”, каза съсед, присъствал на разговора.

Морунов коментирал новото жилище на Боян и пред бившия полицай Пламен Груев. “Той сподели с мен, че Боян Митев е закупил жилище в центъра на Самоков и каза – “как е възможно този престъпник да купи къща в центъра на Самоков”, заяви бившият полицай. Според Боян Методиев и други полицаи от същото районно са го притискали. “Пред началника на “Криминална полиция” ме накара да се събличам гол и ме заплашваше да си оттегля жалбите от негов колега. Когато се събличах, за да видят дали имам някакви подслушвателни устройства, началникът на “Криминална” му се скара, обаче той му каза – айде, господин началник, айде, че си говоря с Боян”, сподели разговора потърпевшият. Малко по-късно пред къщата му е поставено взривно устройство. “Освен взривяването на някакви устройства пред дома му, самият той е бил обект на посегателство из града, гонили са го с кола. Физическа саморазправа има няколко пъти”, добави адвокатът му Иван Антонов.

На аудиозаписи, за които се твърди, че е записан полицаят, се чува как той признава, че е дал показания от името на Боян и дори се е подписал вместо него. Част от заплахите са отправени пред 4-годишния им син, разказва Любка Борисова. “Влезе вътре, без да ме попита и без да го поканя. Детенцето ми седеше ей там, до дивана, на гърне, защото тогава беше по-малък. И той му скара – “за тебе тоалетна няма ли бе, защо седиш на гърнето”. Започна да се разполага вътре, да оглежда стаите и ми искаше нотариалния акт от къщата”, спомня си Любка Борисова.
Bulgaria On Air се свърза с полицая Георги Морунов по телефона. Той заяви, че твърденията на Боян и Любка не отговарят на истината и се надява историята да приключи. Любка и Боян се надяват на същото, но след като разследващи от София проверят доказателствата по случая.