• Планински спасители и 20 пожарникари от Петрич и Сандански помогнаха на бедстващия турист, носили са го 8 часа по склона

 

Бедстващ мъж бе спасен от планинските спасители в Сандански. С помощта на пожарникари те успяха да свалят мъж със счупен крак от Беласица. Сигналът за инцидента е подаден малко след полунощ, съобщават от ПСС – Сандански във Facebook.


„Били са двама, единият от които се хлъзнал и паднал от водопада, неговият приятел го търсил доста време, преди да подаде сигнала. Веднага от отряда тръгнахме натам. През това време полиция, пожарна и двама колеги планински водачи, както и хижарите от хижа „Беласица” тръгнали да ги издирват. Намерили ги в много недостъпна скалиста местност. Пострадалият бил паднал от около 15-метров водопад и си счупил крака на две места. По насоки на колегите и пожарникарите около 4,00 часа бяхме при тях. Мъжът бе имобилизиран, облечен и поставен в носилката. След като видяхме терена, по който нямаше никакъв шанс за транспорт надолу, трябваше да изкарваме пострадалия нагоре по склона с денивелация 600 м. И наклон на терена над 45 градуса, сипеи и скали. Обадихме се за помощ, тъй като с наличните хора нямаше как да го изнесем.

Към 7 часа дойдоха още 20 пожарникари от пожарните в Петрич и Сандански. Започна борба с гравитацията, пострадалият бе доста тежък. Със задружна работа и 8-часово носене и дърпане по склона пострадалият бе изведен на пътя, където чакаше линейка”, разказаха спасителите. Във фейсбук страницата си те приложиха и снимки от самата акция, за да може поне малко останалите да вникнат в сложността на ситуацията.

1 коментар

Comments are closed.