Мъртва риба изплува в река в Ямболско

Снимка: Архив

Тази екокатастрофа се повтаря от години, а мерки до момента не са взети, твърдят местните хора

Дни преди началото на риболовния сезон в река Мочурица изплува мъртва риба. Тя се вижда във водите край селата Палаузово, Воденичане и Маленово край Стралджа.

Сигналът е получен от кметския наместник на село Палаузово Иван Дяков в понеделник. Той информирал ръководството на Община Стралджа за опасността от екокатсатрофа и предупредил всички животновъди да не пускат добитъка си край реката. Над 300 животни идват на водопой в района, коментира кметският наместник.

Един от потърпевшите е Росен Русев. „Почти всяка година има поражения по животните, абортират. Аз лично имам кравеферма. Какво ще е оттук нататък, не мога да кажа, защото животните пият вода, реката минава през пасището. Няма как да ги ограничим”, каза Русев.

Инж.Иван Митев, председател на Общинския съвет в Стралджа, заяви, че очаква отговорните институции да си свършат качествено работата. „Искам да апелирам към Районната прокуратура в Ямбол да се самосезира по този случай, защото това наистина е екокатастрофа”, обясни Митев.

Според местните жители замърсяването на реката тръгва от Община Карнобат. „Преди два дни кметът на село Деветак е информирал „Басейнова дирекция”. Взели са проби от водата и вчера разбрахме, че очакват резултатите. Днес и от Областна дирекция по безопасност на храните взеха проби от мъртвата риба”, каза инж. Митев.

Тази екокатастрофа се повтаря от години, а мерки до момента не са взети от отговорните институции, твърдят местните хора./НОВА