Ердоган: Никой от пострадалите няма да остане на улицата

 

Продължава надпреварата с времето в Турция и Сирия. Измина втора мразовита нощ на фона на нарастващия брой жертви след опустошителните земетресения, които удариха Южна Турция и Северна Сирия.

Загиналите в двете държави вече са над 11 000. Повечето жертви – окоо 9 000, са в Турция. Все още обаче има надежда за оцелели под срутените сгради в пострадалите райони. Властите в Анкара съобщават и за над 40 000 ранени.

Засилва се и мобилизацията за оказване на международна помощ, но достъпът до пострадалите райони е затруднен заради разрушените пътища и образувалите се километрични задръствания. За да се улеснят спасителните дейности, в засегнатите области на Турция е обявено извънредно положение за три месеца. Роднини на хора, които са живеели в срутени сгради, се присъединиха към спасителни операции с кирки, лостове и дори с голи ръце.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че целта на неговото правителство е да възстанови за една година южния регион Кахраманмараш, епицентърът на смъртоносното земетресение от понеделник.

“Никога не можем да позволим на нашите граждани да останат на улицата”, каза Ердоган в сряда по време на посещение на зона за спешна помощ, създадена от агенцията за управление на бедствия на страната.