Над 200 души изкачиха връх Стража в защита на трънската природа

Около 240 души се включиха в традиционното изкачване на връх Стража – първенецът на Парамунската планина, съобщиха от Трънското туристическо дружество. Походът бе в чест на шестгодишнината от първото масово изкачване на върха, в подкрепа на борбата на трънчани за чиста природа.

Началото на проявата започна от центъра на трънското село Лялинци. Два бяха маршрутите на изкачване – кратък и обиколен (кръгов), с различна степен на натоварване за туристите. Избралите да преминат през втория маршрут покориха и още един планински първенец в региона – връх Любаш на едноименната планина. В края на изкачването всички туристи се събраха на връх Стража.

В инициативата се включиха идецата от клуб “Млад планинар” в Петрич.

На първото масово изкачване на върха преди шест години близо 700 души от цялата страна подкрепиха каузата за съхраняване на красотата на Трънския край, а изкачването бе водено от алпиниста Боян Петров.

След това бе създадено Трънското туристическо дружество, а от 2018 г. неговите членове решиха ежегодно да изкачват връх Стража в средата на март. Традицията беше прекъсната по време на ковид пандемията и възобновена миналата година.