Тази година, над 460 самодейци от 32 читалища са заявили участие в V-ия Национален фолклорен фестивал “Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра”, който ще се проведе на27-ми август 2022 г. в разложкото село Баня.
Поради изключителния интерес към фолклорната проява и големия брой подадени заявки за участие, организаторите – Кметство село Баня и НЧ “Просвета-1908”, взеха решение да променят началния час на фестивала, за да може всички участници да се изявят.
Официалното откриване ще започне на 27-ми август 2022г. (събота), в 10:00 часа, на сцената на Старата българска (Римска) баня. Конкурсната част ще се проведе в две части.
Първата част ще бъде от 10:00 до 13:30 часа, а втората част от 16:00 до 20:00 часа. Гала вечер и награждаване – 20:30 часа.
Състави от общините – Сандански, Гърмен, Благоевград, Петрич, София, Горна Оряховица, Разлог, Перник, Пазарджик, Пещера, Земен, Бобов дол, Банско, Кюстендил, Суворово, Павел баня, Дупница, Самоков и Борино ще свирят, пеят и играят пред “погледа” на Рила, Пирин и Родопи и ще огласят с песните си едно от най-красивите села в Разложката котловина.
Компетентно жури ще оценява изпълненията и ще отличи най-добрите, заявиха организаторите на събитието.