Заболеваемостта достигна близо 1500 на 100 000 души, няма доказан случай на Омикрон

Расте броят на карантинираните паралелки в училищата в област Благоевград. Към момента те са 205. По-малко са карантинираните деца в детските градини в областта. Това каза за Радио Благоевград Методи Попов от Регионалното управление на образованието. Над 5000 е броят на карантинираните ученици в област Благоевград. 60 е броят на педагогическия и непедагогическия персонал, поставен под карантина.

„Ситуацията не е добра, няма защо да се заблуждаваме, никога не е била такава и напрежението нараства. Най-вече ни притеснява това, че броят на заболелите и поставените под карантина учители расте, което може да направи ситуацията с образователния процес невъзможна“, каза Методи Попов.

На този етап всички ученици в област Благоевград продължават обучението си присъствено, стана ясно след среща, проведена при областния управител на Благоевград, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов. Той от своя страна заяви: “Ситуацията не е крайна и учителите и учениците в цялата област продължават обучението присъствено. Следим ситуацията и следващата седмица ще се направи допълнителен коментар. Това е моето настояване, имайки предвид, че сме в края на първия учебен срок и сме пред голямата дилема учениците да присъстват в процеса на оценяване. Владеем положението, има заместващи учители, а там, където няма, директорите ще използват ресурса на населеното място като квалифициран персонал“, допълни Златанов.

Същевременно стана ясно, че заболеваемостта в област Благоевград на четиринадесетдневна база е 1477 на 100 000 души население, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). За изминалото денонощие новите случаи на коронавирус в областта са 537. Настанените за лечение пациенти с COVID-19 в болниците в Благоевградско са 268, от които 17 се лекуват в интензивни отделения. Свободните легла за неусложнени случаи в лечебните заведения в областта са 123, а за интензивни – 8.
До момента в област Благоевград са направени близо 140 хиляди ваксинации, а със завършен курс са около 70 хиляди души. Около петнайсет хиляди са поставените бустерни дози, а извършените ваксинации срещу коронавирус в сряда, 12 януари, са близо 1200, отчитат от РЗИ-Благоевград. Засега няма доказан случай на Омикрон в Благоевград. В края на следващата седмица ще станат ясни резултатите от последните проби, които са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести преди два дни. Това каза за Радио Благоевград директорът на клиничната лаборатория в МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова. Последните получени резултати са от пробите от 30 декември. При тях са установени случаи на Делта варианта и негови разновидности.