Селата с най-романтичните имена в община Сандански пустеят, но не заради пандемията

За първи път от години две селца в Пиринско ще посрещнат празника на свети Валентин в изолация – нищо че носят най-влюбените имена в цяла България. Това са Любовище и Любовка, миниатюрните перли в короната на община Сандански. Тъй като къщурките се гушат в един от най-известните винарски райони, техните обитатели не се отказват и от честването на Свети Трифон. С една дума, приемат 14 февруари като двоен празник и на Любовище, и на Любовка. Тази година обаче малкото останали жители на романтичните селца ще си останат вкъщи заради пандемията от Ковид-19.

В Любовище днес живеят около 15 души. Сватба не е имало от 15 години, но малкото останали жители продължават да съхраняват традициите. „Сигурно сте чували галеното обръщение “любовче” между двама влюбени. А “любовище” би трябвало да е същото, но огромно по количество и размери – си мислех аз”, сподели  пътешественикът Светломир Пандазиев, който управлява голяма компания. По думите му това е причината, поради която село Любовище го е теглело с непреодолимо любопитство и нито неравният път, нито скалният тунел, по който се стига до него, не са го отбили от заветната цел. „Само че като една истинска, голяма житейска любов, селото се оказа отколе изоставено, пусто и лишено от смисъл. За отминалата му красота свидетелстваха достолепните стари къщи, изписани и отгледани от стопаните си с много грижа и желание, но предали се на времето и бурите веднъж след като са били напуснати. Вероятно това бе и заветът на Любовище към мен – голямата Любов изисква ежедневни грижи и внимание, за да не повехне красотата й, тъй подвластна на времето”, каза още Пандазиев.

Местните жители не спират да разказват легенди за произхода на името. “Селото било разделено на две части. В едната живеела  мома на име Люба, която легнала тежко болна. Хората загубили надежда, но станало чудо. Когато я съзрели отново на крак, хората от другата половина на селото викали „Люба – вижте, Люба – вижте” и от там името на селото”.

За всеки празник обитателите на Любовище се събират под беседката в центъра на селото. Наричат я местния парламент, защо под нея взимат и най-важните решения за населеното място. Ето защо, вдигайки наздравица с мелнишко вино на 14 февруари, ще си пожелаят по-скоро да отмине пандемията, за да възобновят „заседанията”. Същото пожелание ще отправят и в Любовка – селото на побелялата любов, както го наричат често. Последната сватба тук е била преди 20 години, а дете не се е раждало от далечната 1979 г. И ако някога по улиците на планинското селце са се разхождали почти 500 души, днес животът в Любовка поддържат едва 30-ина. Въпреки това шепата хора, останали тук, успяват да пазят живи цели 6 християнски храма. Според местните жители името на селото е дошло от любовта на предците им към Бога и от взаимното уважение и разбирателство помежду им.

Тъгуват само, че един по един възрастните си отиват, а младите ги няма, идват само по празници на курбаните. Но поне помагат за поддържането на черквите, „които пазят християнската вяра, и са връзката ни с Господ“.

А в каузата на любовчани наскоро се включи и една истинска знаменитост. През 2020 г. актьорът Иван Юруков реставрира стенописа на света Богородица Одигитрия в един от местните храмове, съвместно с художника Стоян Божкилов. „Една възрастна жена от селото се разчувства, когато си спомни с умиление как е изглеждала тази икона в детството й. За мен нейните сълзи бяха най-силната емоция”, сподели тогава актьорът, станал популярен с ролята на д-р Табаков в успешния лекарски сериал „Откраднат живот”.