При засилен интерес в Петрич се проведе национално състезание “Най-добра бизнес идея”. Домакин на събитието бе – Прифесионалната гимназия пи икономика и туризъм (ПГИТ) “Проф.д-р Асен Златаров”.

В първия ден на състезанието участниците и техните ръководители бяха посрещнати в залата на Общината за тържественото откриване, на което присъстваха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, главният експерт в Дирекция “Професионално образование и обучение” в МОН Александър Попов, началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов, председателят на Комисията по образование към ОбС Светла Данаилова, дългогодишен директор на ПГИТ.

С приветствие и пожелание за успех в състезанието Нина Попова, директор на Дирекция “Образование и култура” в общинската администрация, представи град Петрич като активно подкрепящ образованието и професионалното израстване на младите хора.

С убеждението, че професионалното образование е перспективен избор на младите хора, а предприемаческите умения се изграждат още в училище, заместник-министър Таня Михайлова се обърна към състезателите, техните ръководители и домакините на националния форум на професионалното образование. В състезанието участваха 18 финалисти – ученици от 12.клас от икономическите гимназии в цялата страна. Те бяха определени след предварителен квалификационен кръг. Организатори на състезанието са: Дирекция “Професионално образование и обучение” към МОН, Институтът по предприемачество на УНСС, РУО-Благоевград, ПГИТ”Проф.д-р А.Златаров”-Петрич и Импулсният център за обучение по предприемачество на Национална финансово-стопанска гимназия.

В последните няколко години ПГИТ за втори път е домакин на национално състезание по професии след националното състезание по счетоводство през 2018 г.