Най-елитните бегачи от Балканите на крос в Кюстендил

Стартът е на 25 март от 10,50 ч на площад „Велбъжд“

Спортен клуб по лека атлетика “Цвети Кирилова“ и Община Кюстендил организират Международен крос – Кюстендил, предаде Фокус. Откриването ще бъде на 25 март от 10.50 часа на площад “Велбъжд“.

В еднокилометровата обиколка ще има класирания в отделните възрастови групи – 10-11 г., 12-13 г., под 16 г., под 18 г. и под 20 г.

Гвоздеят на събитието ще бъде състезанието на 10 километра, в която ще се включат едни от най-класните български състезатели. Фаворит при дамите е Милица Мирчева. Националната рекордьорка в маратона при жените именно в Кюстендил ще направи генерална репетиция за Бостънския маратон, в който на 17 април ще преследва олимпийска квота за Игрите в Париж.  “Радваме се, че Милица избра точно в нашия красив град да направи основната си тренировка преди да замине за Бостън, където й стискаме палци да завоюва квота за Олимпиадата в Париж. Каня всички любители на бягането, а и не само, защото колкото повече хора спортуват и ги изкараме от домовете и офисите им, толкова по-здрава нация ще бъдем”, коментира Цвети Кирилова, която е организатор на маратона, съвместно с община Кюстендил. Тя е прочут кюстендилски атлет, а от години и успешен треньор, като освен рекордьорка на България в дисциплината 1000 м. зала, тя е полуфиналистка на 400 метра с препятствия от Олимпийските игри в Пекин и от световни първенства.
Организаторите са подготвили награден фонд, като различни суми ще бъдат раздадени за класиралите се от първо до шесто място в различните категории.

За участие в маратона за поканени клубове от Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия.

Обиколката ще бъде в центъра на града 1 км. Старт – финал площад “Велбъжд”, преминава покрай Община Кюстендил, Художествена галерия “Владимир Димитров – Майстора”, Общински театър Кюстендил и красивата пешеходна алея.