Изложбата ,,Магията на разложката запеска“ на Исторически музей – Разлог завладя Пловдив. Експозицията бе открита при голям интерес в Етнографския музей в Града под тепетата.

В  изложбата са подбрани най-ценните и красиви шевици от 19-и и началото на 20-и век, избродирани върху женските ризи (кошули) и носии от Разложкия край. Колекцията заема едно от водещите места във фонда на Исторически музей-Разлог.
Със своята пъстрота и багри те са неразделна част от българското народно изкуство. Особено красива е разложката шевица, наречена запеска. Известни са около 28 основни символа (лалета, карамфилчета, звонци, ягодки, китки, клещи и т.н.), бродирани по ръкавите. Любим цвят е червеният, както и синьо, зелено, жълто – все животворни и природни цветове. Тя е характерна за града, откъдето според изследователите се разпространява в околните селища. Формирането и окомплектоването на колекцията от шевици е постоянен процес, който освен съхранението и експонирането им цели да покаже старинната изработка и цветовия колорит, използван от разложката жена.
Изложбата е богато илюстрирана от пана със снимки на носии и допълнена с автентични експонати от мъжко и женско облекло, шевици и изделия на грънчарския занаят.
Спецификата на традиционната култура е обект на проучване, като стъпка в това направление са заснетите облекла, традиционни празници и обичаи от фондация ,,Български корени“, които работят за популяризацията на местната култура с музея в Разлог.
През 2021 г. излезе от печат „Каталог с шевици от Разлог“, чиято цел е да популяризира експонатите извън тесните научни среди и да достигне до всички влюбени в народната култура любознателни читатели. В града има бродирачки, които със старание и любов продължават да възпроизвеждат разложките запески. Така опазват миналото, но и по магичен начин успяват да го пренесат и оживят в новото време.