Кметът Станислав Владимиров с незабавна реакция, стартира подписка в защита на уникалната постройка

НАП обяви за продажба Минната дирекция в Перник. Построената през 1932 година сграда е със статут на културно- историческа ценност и един от символите на града. Перничани са притеснени за съдбата й, а кметът Станислав Владимиров обяви, че ще направи всичко възможно да върне сградата на града.
Минната дирекция се намира в центъра на Перник, в непосредствена близост до сградата на общината и църквата “Св. Иван Рилски”. Изградена е по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Фасадата е в неокласически стил, а във вътрешното оформление се наблюдава влияние от ранната готика.
От построяването ѝ до 2004 година сградата, в която се намира и музеят на минното дело, е държавна собственост. През 2004 година заедно с целия капитал на “Мини открит въгледобив” тя бе продадена на търг за 5.4 млн. лв. Сега отново е обявена на търг заради непогасени задължения към държавата. Търгът е с първоначална цена 7 151 043 лева, и е насрочен за 26 октомври. Новината шокира перничани, а кметът Станислав Владимиров обяви, че ще направи всичко възможно да върне сградата на града, предаде БНР.

„В последните два дни една тема вълнува перничани изключително много заради излязлата информация за това, че една от емблематичните сгради не само за Перник, но и за цяла България – Минната дирекция е обявена за публична продан. Реакцията ми беше моментална. Разговарях с областния управител, защото няма как да допуснем тази значима за града ни, уникална сграда да бъде продавана през публична продан“. Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров на извънредна пресконференция този следобед, съобщи местният сайт ZaPernik.

Кметът на Перник добави, че е получил стотици обаждания от негови съграждани, които искат сградата да бъде собственост на държавата или общината.
„Стартираме и подписка в подкрепа на това. Десетки доброволци вече се включиха в разнасяне на подписката, а в четвъртък от 10:00 ч. перничани могат да се включат в нея на пункта в началото на ул. „Търговска“. Ще направим и всички необходими законови стъпки за да бъде тази сграда на всички перничани. Те ще са трудни, затова поисках среща с директора на НАП, за да разплетем казуса“, обяви Владимиров.
Той заяви, че ще разговаря и с президента и премиера за вариант държавата да си върне сградата, защото тя е знакова и за държавата, не само за Перник: “Тази сграда скоро я коментирахме с вицепремиера Атанас Пеканов. Още не знаехме, че я продават. И той това каза, че тази сграда е емблематична. Така че, ще говоря с всички”, добави Станислав Владимиров.

Кметът на Перник е категоричен, че ако държавата не реагира бързо в Деня на града ще внесе докладна на тържествената сесия на общинския съвет. „На сесията ще поискаме общинския съвет да ни предостави по-големи правомощия, включително и със стъпки към държавата или изтеглянето на нисколихвен кредит, с който а участваме в търга, ако държавната власт не ни съдейства. Трябва да има реакция от Министерски съвет и всички структури на държавната администрация, защото това е по-лекият път към връщането на сградата на хората“, посочи градоначалникът.
Областният управител Людмил Веселинов поздрави Владимиров за бързата реакция и добави, че по този начин трябва да действат българските кметове. Той коментира, че ако държавата придобие този безценен имот, много бързо може да я прехвърли на общината и всички перничани и гости на града ни да могат да я видят не само отвън.