НАТО се опитва да намали различията за евентуалното членство на Украйна в блока

Йенс Столтенберг: Украйна няма да може да се присъедини към алианса, докато продължава войната срещу Русия

Министрите на външните работи от страните членки на НАТО ще се опитат да намалят различията за евентуалното членство на Украйна в алианса на среща в Осло тази седмица, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че съюзниците имат противоречия във връзка с призивите да бъде предоставена пътна карта на Киев за присъединяване на срещата им на върха през юли.

НАТО не се съгласи с искането на Украйна за бързо членство, тъй като някои страни като САЩ и Германия са предпазливи по отношение на стъпки, за които се опасяват, че биха могли да приближат алианса към към война с Русия. Въпреки това както Киев, така и някои от най-близките му съюзници в Източна Европа настояват НАТО поне да предприеме конкретни стъпки, за да приближи Украйна към членство в алианса на срещата на върха във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че е ясно, че Украйна няма да може да се присъедини към алианса, докато продължава войната срещу Русия. “Да станеш член в разгара на война не е на дневен ред”, каза той. “Въпросът е какво ще се случи, когато войната приключи”, добави Столтенберг.

На срещата си на върха в Букурещ през 2008 г. съюзниците се съгласиха, че Украйна един ден ще се присъедини към НАТО. Оттогава обаче така и няма конкретен график за това.

В кулоарите на срещата им в Осло утре и вдругиден се очаква външните министри да засегнат и темата за търсене на нов генерален секретар на НАТО, тъй като Столтенберг трябва да се оттегли от поста през септември. Междувременно изборната победа на президента Реджеп Тайип Ердоган в Турция даде нов тласък на усилията за излизане от задънената улица на процеса по ратифициране на приемането на Швеция в НАТО, което се забави заради възражения от страна на Турция и Унгария.

Какъвто и да било напредък в Осло обаче е малко вероятен, тъй като турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу няма да присъства. Очаква се обаче той да разговаря скоро с шведския си колега Тобиас Билстрьом./БТА