Monday, July 15, 2024
HomeРегионПетричНачало! За първи път от 50 години се подменя водопроводът на кв....

Начало! За първи път от 50 години се подменя водопроводът на кв. „Дълбошница“ в гр. Петрич

Кметът на общината Димитър Бръчков даде началото на изпълнението на проект „Реконструкция на водопровод, кв.“Дълбошница”, гр. Петрич”.

Осем километра и сто метра нови водопроводи – главни и второстепенни клонове, на два етапа, ще се подменят по проекта на Община Петрич в кв. „Дълбошница“.

На мястото на стария етернит, полаган през 1970 година, ще има нови полиетиленови тръби с висока плътност и по-голям диаметър. Вследствие на дългия експлоатационен период водопроводите са крайно амортизирани, което води до чести и трудно отстраними аварии, както и до загуба на огромно количество воден ресурс.

Освен честите аварии 90 % от спирателните кранове са компрометирани и неработещи, което при най-малката авария на водопроводно отклонение или второстепенен клон, налага прекъсване на водоподаването за целия квартал, а не само на авариралите участъци.

Това води до сериозни неудобства за живущите в квартала и риск от авариране на следващи участъци от водопроводната мрежа. Главният водопроводен клон, водоснабдяващ кв. ”Дълбошница”, доставя питейна вода и за с. Дрангово, с. Митиново и с. Ръждак, които също биват засегнати винаги от възникването на аварии.

Кметът Димитър Бръчков благодари на народния представител Костадин Стойков за съдействието и подкрепата и открои огромното значение на този проект, който за десетилетия напред ще реши жизненоважен въпрос. Той даде уверение, че Общината ще продължи да работи в същата посока и за други проблемни участъци.

Във времето на изпълнение на проекта за подмяна на водопровода ще се налага регулярно спиране на водоподаването, за което информация ще се подава от дружеството „В и К Петрич“ ЕООД.

Дългосрочното решение на проблема с водопроводната мрежа на кв. „Дълбошница“ ще позволи търсенето на възможности и за уличната настилка, защото няма да се налага разкопаване на същата заради аварирали участъци.

Церемонията „първа копка“ уважиха също депутатът инж. Костадин Стойков, Георги Динев – областен управител на област Благовград, председателят на Общински съвет Светла Данаилова, съветници, представители на ОФ „В и К“ ЕООД и на фирмата изпълнител, жители на квартала.

Водосвет за успешно начало и приключване на проекта отслужи отец Ангел Кочев.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular