Наш самолет докара Зеленски от Молдова

Минути след 12 часа украинския президент кацна в София

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в София минути след 12.00 часа. Той пътува от молдовската столица Кишинев с българския правителствен самолет “Еърбъс”.

“София, България. Ще проведа задълбочени разговори с премиера Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, представители на правителството, депутати, политици и журналисти”, уточни Зеленски в Туитър.

В същото време Министерският съвет съобщи подробности около еднодневното посещение на президента Украйна у нас.

В Министерския съвет Зеленски ще разговаря с премиера Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, ще се срещне също с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Очаква се да се подпишат съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

По-късно през деня премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество. Събитието ще бъде предавано на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Визитата на Володимир Зеленски е първата в Югоизточна Европа от началото на пълномащабната война на Русия срещу страната му. Зеленски досега е посещавал Съединените щати, Великобритания и редица държави от Европейския съюз, както и Молдова, Саудитска Арабия и Япония. От българска страна засега е осъществена само една официална визита там – по време на правителството на Кирил Петков, който води делегацията през април миналата година.

Преди обед плътен кордон от полицаи спря движението по бул. “Княз. Ал. Дондуков” в района на Министерския съвет и на президентството, откъдето най-вероятно ще започне визитата. Посещението бе потвърдено едва тази сутрин от премиера Николай Денков.

Към 12.00 часа около правителствения VIP на летище “София” имаше засилено полицейско присъствие. Полицаи са разположени на 10-ина метра един от друг по цялата дължина на булеварда пред летището.

По неофициална информация украинският президент няма да отиде в парламента за произнасяне на реч, каквато е практиката при други негови посещения в чужбина след началото на войната на Русия срещу Украйна.

Визитата на украинския президент Володимир Зеленски идва в ключов момент за Киев – преди срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс, където се очаква ясен сигнал за Украйна, че е добре дошла в атлантическия пакт. Самият Зеленски неведнъж е казвал, че в Киев са наясно, че присъединяване към НАТО преди края на руската война срещу Украйна е невъзможно, но се надява на категорично послание от партньорите.

Сред потенциалните теми за разговор с представители на българските власти са военната и хуманитарна подкрепа на страната ни за Украйна, сътрудничеството в енергетиката и други теми. /БНР