На българския пазар има над 100 продукта, които са обозначени като дезинфектанти, а не са

При извършена проверка е било установено, че на българския пазар има над 100 козметични продукта, които са с претенции за дезинфектанти, но те не могат да бъдат такива. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на уебинар, посветен на COVID-19.

Предупредили сме производителите и сме дали срок 48 часа да прекратят предлагането им, каза още Кунчев и добави, че някои от тях са се съобразили, а за останалите ще се приложат други механизми за ограничаване. рябва да се купуват признати за дезинфектант препарати, за които има информация на сайта на Министерството на здравеопазването /МЗ/, допълни той. По думите му на опаковките на препаратите трябва да е посочен номерът на разрешителното и от коя дата е признат от МЗ за дезинфектант.

Имало е случаи сред арабски и турски продукти, които са надписвали етикетите на продуктите си, без те да отговарят на изискванията за дезинфектант, каза още Кунчев.

При затворени помещения, в които се престоява дълго – училища и офиси, е важно да се обърне внимание на дезинфекцията на въздуха. По думите на Кунчев няма как Министерството на образованието и науката да осигури такава дезинфекция за всяка класна стая. Неспазването на противоепидемичните мерки не се дължи на незнание според Кунчев, а по-скоро на нежелание. С този феномен се сблъскваме не само ние, каза още той и припомни за големи демонстрации преди дни срещу подобни мерки в Германия и в Израел.

Данните, с които разполагаме, както и данните на Европейския център по контрол на забояванията показват, че през последните седмици в България намалява заболеваемостта от COVID-19, допълни Кунчев и поясни, че “200-300 новозаразени дневно не е невиждано и страшно, при грипа е по-страшно”. Кунчев изрази тревогата си, че е възможно здравната система в България да достигне ниво, в което няма да може да поеме нуждаещите се от грижи./БТА