На патерица! Прабабата Мария Кьосева поля за второто си правнуче Теодор, Йорданка Хаджигеоргиева за четвъртата си внучка София-Никол на седянка в Долна баня

Сдружението на хората с увреждания “Венетица” затрупа с цветя Лиляна Янкулова и Василка Дамянова за ЧРД и имен ден

21-09-001_0487Лиляна Янкулова и Василка Дамянова от Сдружението на хората с увреждания “Венетица” в Долна баня получиха много цветя и честитки за рожден и имен ден на дневната седянка на клуба. По това време макар и на патерица в деня, когато членовете на “Венетица” провеждат своята среща, те вмъкнаха в годишния календар и традиционния си празник “Баба и внуче 2016”.21-09-001-_0490

За празника в миналото неговото начало и отбелязването му в наши дни говори председателката инж. Светла Стоименова, която не пропусна да отчете и родените през миналата година долнобанчета. Вълнуващ и за мнозина от присъстващите неизвестен беше нейният разказ за живота и дългогодишния акушерски занаят на нейната покойна майка баба Веса, както я помнят и до днес по-старите долнобанци. Спомени за баба Веса акушерката припомни и медицинската сестра Мария Спиридонова, която е работила доста години заедно с нея и винаги се е възхищавала на нейната човечност и професионализъм.

И както повелява традицията, на празника бе извършен и ритуалът по поливане. Тази година щастието да полеят имаха прабабата Мария Кьосева за второто си правнуче Теодор и бабата Йорданка Хаджигеоргиева за четвъртата си внучка София-Никол. От името на клуба на инвалида председателката инж. Светла Стоименова връчи подаръци за бабите и техните наследници.

И както си му е редът, след официалната част и ритуала всички се събраха на празничната трапеза и вдигнаха наздравици за здраве и повече деца през новата година с греяна домашна ракия, вкусни салати и мезета, традиционната погача и баница със сирене.