На сесия на местния парламент: Пламен Соколов алармира: Дупница е без дежурни очни лекари, УНГ специалисти и стоматолози в почивните дни

Пламен Соколов
  • Костадин Костадинов от ОДБ поздрави прокуриста Мария Жейгарова и зам.-управителя д-р Крум Бонев: С 400 000 лв. печалба и 2,3 млн. лв. дългове лечебното заведение оздравява. Йордан Димитров от ГЕРБ: Приносът е наш

 

През почивните дни населението на община Дупница остава без дежурни очен лекар, специалист по уши, нос и гърло и зъболекар. За това алармира общинският съветник – ортопедът д-р Пламен Соколов, който е и собственик на един от медицинските центрове в града. Соколов хвърли бомбата на заседанието на Общинския съвет (ОбС) при обсъждането на годишния финансов отчет на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, като апелира общината да контролира и подпомага дейността на общинската болница и да бъде инвестирано в осигуряването на дежурни кабинети по очни болести, УНГ и стоматология в почивните дни.

Методи Чимев и Йонко Гергов

„Имаме страхотни пробойни в организацията на здравеопазването в града. Ще дам примери. Тази сутрин при мен дойде едно момче с тежко нараняване на окото. В интервала от четири часа след обяд до другата сутрин до осем часа няма как да се потърси помощ в Дупница. Това да го знаят всички хора в Дупница. Човекът, буквално казано, пищеше от болка, обикаляйки. Тичал навсякъде да търси помощ. За съжаление една от моите докторки в момента отсъства, другата идва в осем часа и в тоя интервал от време нямаше кой да помогне на човека. Той видимо имаше чуждо тяло в окото, след работа с ъглошлайф.

Георги Пехливански
Костадин Костадинов

Освен това трябва да ви кажа, че в събота и неделя човек, който има проблем с око, ухо, не може да намери лекар. Знае ли общинското ръководство, че на територията на Дупница няма дежурен?! Няма, просто няма! Има кадрите, общинската болница има традицията и затова тук е мястото да се направи разговор, да се намери формулата и да се търсят варианти. Ще отворя още една скоба – знае ли аудиторията, че в събота от обяд нататък до понеделник сутринта нямаме стоматолог – дежурен или не знам как да го наречем?! Знаем, че ние практикуваме частна медицина и стоматология. Няма! И човек тръгва да обикаля и почва да търси, да тропа от врата на врата и да се моли! Не дай си, Боже, да го светне зъб! Общинската болница е била и ще остане стожер на здравеопазването в общината. И защитавам тезата, че тя трябва да бъде не доведеното дете на общината, а трябва да бъде първородно дете на общината! Първородно! Трябва да залегне в бюджета да има отношение, да събере определени специалисти, да ги менажира, да ги организира. Това трябва да бъде априори задача на общинската болница да се опитаме да решим проблема”, заяви Пламен Соколов. Покрай неговото изявление колегата му от ОДБ Костадин Костадинов отбеляза, че същото е положението с дежурните специалисти в почивните дни и в Кюстендил. Оказа се, че такива лекари в събота и неделя няма и в областния център.

Даниела Симова

Освен това Костадинов шеговито заяви, че ще предложи общината да създаде зъболечение. „Нека да се назначи един зъболекар на 5000 лв. заплата, общината да му плаща и всички да се лекуват безплатно. Това са само едни никакви 60 000 лв. на година”, коментира ОДБ съветникът.

Темата за общинската болница за пореден път провокира спорове в залата, при които бяха посочени куп нерешени проблеми. Многократно бе подчертано обаче, че въпреки всичко здравното заведение вече е стабилизирано. Очаквано, най-много говори Костадин Костадинов, който е и икономически директор на частната болница и председател на икономическата комисия към ОбС.

Ани Вакъвчиева

„Приходите за 2018 спрямо 2017 г. в общи линии са едни и същи, за което съм говорил много години – че фантасмагории и някакви очаквания за някакви резки увеличения на приходите не могат да се случат. Въпреки упражненията в риторика тук на един доктор и обещанията на разни такива звездички, които изгаснаха много бързо, разни управителчета и т.н. Очевидно виждате, че приходите са това, което са, вече години наред. Положителният факт е, че за първи път от толкова години болницата очевидно стъпи в коловоза на успеха. Очевидно, че стабилизацията на болницата е почти факт. Очевидно е, че има реализирана печалба от 400 000 лв., която е отишла за покриване на стари задължения. Очевидно е, че задълженията към доставчици от 2 млн. и 370 хил. лв. са под 2 млн. лв. – около 1 млн. и 970 хил., което е намаление с 400 000 лева. Това са числа, които показват, че болницата като че ли вече оздравя или оздравява с бързи темпове”, заяви Костадинов. Той поздрави лично прокуриста Мария Жейгарова и заместника й д-р Крум Бонев за това, че са предприели непопулярни, но ефективни мерки. Подчерта, че именно тези мерки, които в годините назад той е посочвал като належащи, са довели до положителната промяна. Цитира и числа – оптимизиране на персонала от над 300 до 213 души, свиване на разходите със 180 000 лв. и намаляване на натрупаните задължения с около 400 000 лв. Според Костадинов резултите се дължат на това, че ръководството на болницата е усетило твърд контрол и натиск от страна на ОбС. „Загубихме години, но най-накрая пътят е намерен. Болницата оздравя и е спасена. Сега предстои с бавни и внимателни стъпки да се пристъпи към ремонти и закупуване на нова апаратура, за да можем да гарантираме на гражданите адекватна медицинска помощ”, допълни съветникът.

Йордан Димитров

Намеси се и Георги Пехливански от БСП, който отново призова държавата, а не само общината да помага на здравното заведение.

„Благодарение на Мария Жайгарова и д-р Крум Бонев пътят за оцеляване на болницата е намерен!”, категоричен бе Костадинов. Съветникът изригна: „Всички управители досега са били лъжци! Хайде сега всички наведете глави и си признайте, че сте били лъгани от досегашните управители на болницата!”

Костадин Костадинов отбеляза също, че опасностите и предизвикателствата за болницата не са отминали заради огромния колапс в здравеопазването. „Ако не осмислите това нещо, има огромен риск и общинската, и частната болница да загинат”, заяви Костадинов.

Думите му предизвикаха недоволството на групата на ГЕРБ, които в един глас скочиха: „Къса му е паметта на Костадинов.”

„Наистина му е къса паметта на Костадинов. Костадинов забрави, че той беше първият, който поиска оставката на прокуристката. Че според него тя беше виновна за всичко, а дойде ред, че сега той я похвали. Но работата не я е свършил той. Работата я свършихме ние. Нашата група доведе тази прокуристка. ГЕРБ поехме ангажимент и тоя резултат е благодарение точно на групата на ГЕРБ, не на г-н Костадинов. Той просто пречеше, но сега иска да обере овациите”, реагира Йордан Димитров.

Ани Вакъвчиева от ЕНП имаше конкретни забележки към отчета.

В отчета се съобщава, че персоналът на болницата е 213 души със средна брутна работна заплата от 857,82 лв. Че 2 978 244 лв. отиват за работни заплати. Пресметнах, че 857,82 за 12 месеца за 213 души е 2 192 332 лв. Като сложим и осигуровките от 457 225 лв., се получава 2 650 000 лв. Къде е разликата от 200 000 лв.?

В отчета е посочена средната брутна заплата. Значи ли това, че тя е за целия персонал, или се получава така, че едни ядат свинско, други зеле, но накрая общо – свинско със зеле. Каква е средната брутна заплата на медицинските сестри, на акушерките, на останалия персонал, не става много ясно в тоя отчет, а е важно, каза Вакъвчиева. Тя зададе и конкретни въпроси към д-р Крум Бонев. Включи се и Даниела Симова от ГЕРБ. Тя на свой ред подчерта, че приходите са увеличени, а разходите – намалени и предложи дебатът да бъде прекратен. Това бе одобрено и д-р Крум Бонев, който бе в залата и не получи възможност да отговори. Годишният отчет бе приет от всички съветници, с изключение на Вакъвчиева, гласувала с „въздържал се”.