Огнеборци, служители на парка и военен вертолет се борят със стихията, причинена от гръмотевица

Горски пожар вилнее на територията на Национален парк “Рила”. Отънят бушува в землището на самоковското село Бели Искър в труднодостъпна местност на голяма надморска височина.
Дирекция „Национален парк Рила“ и огнеборци се включиха в потушаване на пожар в Централен рилски резерват. На помощ се притече и военен вертолет „Кугар“ с екипаж от 24-та авиобаза „Крумово”, съобщиха от Министерството на отбраната. Вертолетът извършва погасяване от въздуха, като зарежда системата „бамбибакет“ от язовир „Искър“ или друг подходящ водоизточник в близост. На борда на машината освен военнослужещите е и координатор от структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Първоначално е получен сигнал за наблюдаван пушек в района на местността Драганица. След проверка от служители на Дирекция „Национален парк Рила“ е установено мястото на възникналия пожар.

Местоположението на пожара е под връх Драганица на 2300 м надморска височина, в субалпийския пояс, на изключително труднодостъпен терен. На мястото са 15 от служителите на Национален парк „Рила“ и пожарникари от Самоков.

Нанесените щети от природното бедствие, причинено от гръмотевица, е с площ от 5 декара със суха тревна растителност и отчасти клек.

Мобилизирани са голяма част от служителите на Дирекция „Национален парк Рила“, като се очаква в сряда да се включи повече човешки ресурс в гасенето на пожара.

Дирекция „Национален парк Рила“ призовава гражданите в случай на пожар на територията на Национален парк „Рила“ и резерват „Риломанастирска гора“ да подават сигнали на телефони: 0884 111 400; 0887 997 770; 0884 111 407; 0884 111 410.