На 90% е овладян пожарът в кюстендилското Долно село

Кметът Паунов: Респект и признателност към огнеборци, горски и доброволчески отряди!

На 90% е локализиран и овладян пожарът в Долно село, община Кюстендил. Това съобщи директорът на РДПБЗН – Кюстендил комисар Светослав Георгиев. При този пожар изгоряха 15 къщи и едно училище. Две жени бяха обгазени и прегледани в кюстендилската болница. Не е била необходима тяхната хоспитализация, съобщи директорът на здравното заведение д-р Александър Величков. В Спешния център на Кюстендил е оказана помощ и на пожарникар, който също е бил с обгазяване. Мъжът е добре, няма изгаряния. Поставен е на кислород за час, след което е бил освободен, сподели директорът на РСПБЗН комисар Светослав Георгиев.
„Успяхме да локализираме пожара благодарение на булдозера, с който направихме противопожарни просеки. Все още обаче има малки огнища, които гасим. Пожари горят и в Лисец и Ломница. В Гърбино огънят е локализиран. От Сърбия пожарът не е настъпил на българска територия. Няма опасност за къщи и хора в момента“, заяви за Дарик Георгиев. Имаше няколко доброволци, които също се включиха в гасенето на пожари по собствена инициатива, организирани чрез социалните мрежи. Директорът на РДПБЗН-Кюстендил комисар Светослав Георгиев благодари за оказаната помощ. Той уточни, че към момента няма необходимост от включването на доброволчески гасачески групи.

Във вторник от ЧЕЗ разпространиха изявление, в което от дружеството информираха: Не са констатирани предпоставки за възникване на пожар от съоръжения на ЧЕЗ Разпределение при огледите от екипи на компанията и органите на МВР. Посоката на пожара е от гората, където дружеството няма свои съоръжения, към населеното място, а не обратното. Това се потвърждава и от телевизионните кадри, и от разказите на очевидците. Документирано е и с редица снимки на екипи на дружеството. ЧЕЗ Разпределение извършва регулярна профилактика на цялата електроразпределителна мрежа както с обходи и техника, така и с дронове, а констатираните забележки се отстраняват незабавно. До момента няма пожари в района, причинени от неизправност на електроразпределителната мрежа. Причините за пожарите се установяват и документират от „Пожарна безопасност и защита на населението“, които са единствените компетентни органи да го направят. В хода на проверката на компетентните органи е установено, че няма изключени прекъсвачи и изгорели предпазители по съоръженията на ЧЕЗ Разпределение в региона. Това сочи, че никъде по мрежата не е имало късо съединение вследствие на допир на проводници.
Кметът Петър Паунов се обърна с думи на благодарност и признателност към всички, които участват в потушаването на пожарите на територията на община Кюстендил. „Респект и признателност към ръководителите и служителите на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, ТП „Държавно горско стопанство“, десетките доброволци, колегите ни от общинските звена, които вече седмица се борят всеотдайно срещу огнената стихия. Уважаеми съграждани, призоваваме за вашата бдителност и съпричастност, като се отнасяме с изключително внимание при извършване на пожарозастрашаващи дейности. Благодарим Ви!”, заяви кметът Петър Паунов.