Невестинската фута на самоковката Ани Йовева обра овациите на изложба в Музея за история на София

 

05-01-35_o

В Музея за история на София бе открита изложба “Изящество и красота от миналото”. Най-голям интерес предизвикаха експонатите на самоковката Ани Йовева. Един от най-интересните е невестинска фута, изработена по експонат на Музея в Самоков. Аудиторията на изложбата в пръвите й дни е възхитена от дантелите на Ани Йовева, приложени и в бижута, орнаменти към коледни украшения и великденски яйца, уникални са и ризите, с които Ани Йовева представя изкуството си в столицата.

05-01-3_n

Пред вестник “Вяра” Ани Йовева сподели, че е работила доста време над експонатите си и допълни, че към изложбата има голям интерес, организира се за пръв път в подобен формат. Подготовката е започнала още през лятото.

Изложбата е посветена на шитата дантела – майсторско изпълнение на декорация, предназначена за части от традиционното облекло и вещи от бита. Най-старите са от края на XIX, а най-новите от първото десетилетие на XXI в.
Представени са литаци, сукмани, ризи, ръкави, кърпи за глава, престилки, покривки, бельо от София и Софийско, Кюстендилско, Самоковско, Ихтиманско, Копривщица, Златица, както и дантели на арменската общност в София, на представители от две дантелиерски общности – “СедянкаТА” и “Работилница Седянка”.
Временната изложба “Изящество и красота от миналото” ще има и редица съпътстващи инициативи: ателиета и работилници за деца и възрастни, демонстрации, арменска вечер, дизайнерски мултимедийни презентации и фотосесии, кръгла маса, посветена на шитата дантела с международно участие.

Ани Йовева има и специални модели, които също привличат вниманието – две момичета от танцов ансамбъл “Жар”. Футата и ризата са изработени по поръчка от колекционер на народни носии от Пасарел.

05-01-4785_o

Сред посетителите се оказа и Аксиния Бутева от Министерството на културата, дирекция “Музеи”. Тя и Ани Йовева работиха по проект в училището в Широки дол. Децата имаха възможност да се запознаят с Радка Карагитлиева и други жени от клуб “Българка”, майсторки на шита дантела и българска бродерия. Проектът на Ани Йовева се казваше “Да възродим бабините дантели”.

Ани Йовева се подготвя за следващите си участия. Вероятно най-скорошното ще бъде на борсата за културен туризъм във Велико Търново.

“Изящество и красота” е в Музея за история на София до 30 април.