Неофитови четения, литургия и заупокойна панахида в Банско за 230 г. на Неофит Рилски

В Банско стартираха национални чествания по случай 230 години от рождението на Неофит Рилски, които са под патронажа на Българския патриарх Неофит. Югозападният университет „Неофит Рилски“, Светата Неврокопска митрополия, Светата Рилска обител, Община Банско, НЧ “Никола Вапцаров – 1894 г.“ и Музеен комплекс-Банско са организатори на двудневна програма в гр. Банско, посветена на светлата годишнина. Тя започна с т.н. Неофитови четения – студентско-докторантски семинар под надслов „Личности, институции, традиции в образованието и духовността“. Приветствие към участниците във форума поднесоха Неврокопският митрополит Серафим, ректорът на ЮЗУ проф. Юруков и кметът на община Банско Иван Кадев, който в речта си подчерта значението на корените му – семейството, родствениците и съгражданите му, които за времето си са изпреварили сънародниците си от други краища на българските земи с образование, предприемачество, търговия, позиции в духовенството, дипломацията, а обширната кореспонденция на Неофит Рилски с близките му показва какви са техните цели и въжделения, целящи духовното и национално възраждане на българския народ.

В голямото фоайе на читалището бе открита за първи път в България изложбата „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“. Изложбата, представена пред публиката от доц. Валентин Китанов, е по проект на Националния музей на образованието в гр. Габрово.

С особено вълнение и интерес беше посрещнат театралния спектакъл „От корен към върха“, подготвен от самодейци на НЧ “Никола Вапцаров – 1894 г.“ с подкрепата на Музеен комплекс-Банско и благословията на Н.Впр. Серафим.

Неврокопският митрополит ръководи Светата литургия, посветена на Рилския монах в църквата „Света Троица“, а след нея бяха поднесени цветя пред бюст-паметника на Неофит Рилски в неговия роден дом, превърнат в национален музей.

С връчване на сертификати приключиха Неофитовите четения в Банско. Студентско-докторантския семинар започна вчера и е част от национална програма за честванията на 230 годишни от рождението на Неофит Рилски, която преминава под патронажа на Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски. В Неофитовите четения взеха участие 13 студенти и докторанти, които представиха доклади на различна научна тематика.

„Този форум изпълни своята задача, а именно да се осигури връзката между учителя и ученика, каквато е най-важната, сърцевината на заветите, които е оставил Неофит Рилски. Нека да надграждаме неговите завети и да ги прилагаме в нашите научни изследвания и в нашето образование. Аз съм уверен, че ние имаме поводи за гордост и разбира се ще постигаме още по-големи резултати с организиране и на последващи научни и образователни форуми“, каза деканът на Правно-исторически факултет на Югозападния университет доц. д-р Николай Марин, който връчи сертификатите на участниците в четенията.

Доц. Марин благодари на заместник-председателите на организационния комитет проф. Китанов и доц. Тюлеков, за усилията, които са положили във връзка с организацията на Неофитовите четения, както и на д-р Георгиева, която е ръководител в държавния архив в Благоевград. „Това в най-пълна степен кореспондира със заветите, които Неофит Рилски ни е оставил, а именно връзката между учителя и ученика, между преподавателя и студента, между професора и младия учен“, каза деканът.

Чухме различни изключително задълбочени, много съдържателни слова от Неврокопския митрополит Серафим, от Главния секретар на Светия синод дядо Герасим, от игумена на Рилската Света обител дядо Евлогий, разбира се и другите участници имаха изключително ценни изводи относно делото и творчеството на Неофит Рилски за нашата култура и образование, каза доц. Марин. С връчването на сертификатите и закриването на докторантските и студентски четения, ние приключваме един етап от националните чествания, допълни той.

Деканът каза, че в програмата следва национална конференция, която ще се проведе на 5-и и 6-и  октомври в Благоевград и на 7-и октомври в Рилския манастир, а Югозападният университет ще бъде домакин тази конференция.

Света литургия и заупокойна панахида в памет на Неофит Рилски бяха отслужени днес храма „Св. Троица“ в Банско. Литургията е част от национална програма за честванията на тази годишнина, която преминава под патронажа на Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски.

В организацията на честванията през тази година са Светият Синод на Българската православна църква, Неврокопска света митрополия, Рилската света обител – основното място, където е извършил своя духовен подвиг и своя принос с труда си, Югозападния университет „Неофит Рилски“, общини и институции.

Отслужихме заупокойна Света панахида за душата на този, когото обикнахме и поискахме да почетем паметта му, не както в църквата е прието е деня на кончината му, което става и празник, когато го почитаме като светия, но за да не става много дълго времето, в което да не се съберем и тържествено да почетем този бележит наш отец Неофит игумен Рилски се събрахме в 230-та годишнина от неговото рождение, за да реставрираме неговият образ, защото има необходимост. Той е твърде ярък, но някак си бляскавите неща в този свят времето ги замъглява или ние човеците по-скоро с отношението си ги замъгляваме и допускаме това да стане. Но ако го почистим и заявим красотата и блясъка му, то със сигурност ще има още един светилник в нашето съвремие да свети с Христовата светлина така, както е светил в своето съвремие за своя народ, каза Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Добре е да споменем, че ние проявяваме отношение към него, като към жив, защото е такъв. Това е смисълът на това, което току-що завършваме. Светата литургия, която има своята видима част в храма, в свещенослужителите, в народа. Това, което се извършва в храма, има и своята невидима част. Невидимото присъствие на самия Господ Исус Христос и на небесните ангели, а и на онези Светии, които призоваваме. Христос ни съединява, ние които продължаваме пътя си тук, в този свят и тези, които са завършили пътя си и са заминали във вечността. За това се и молим да ги настани Господ на добро място. Ако вярваме, че някой е жив, че го има, няма да се молим да го има на никакво място дори, въобще няма да си спомняме за него. Но това, че любовта ни остава, молитвата ни е отправена от сърце, това е свидетелство за нашата връзка с този, когото днес споменаваме отец Неофит Рилски, каза митрополитът Серафим.

Негово Високопреосвещенство каза, че отец Неофит е следвал Христос през житейския си път, така е бил възпитан, така е бил научен, такъв огън е горял в душата му. И е искал този огън, на вярата в Христос, на просветената вяра, на вярата, която е разумна, познава, да бъде запалена и в неговите сънародници. Искал е да се пребори с безразличието, с примиренчеството, раболепието, чуждопоклонничеството, всичко онова, което унищожаваха толкова достойнства, които неговите съотечественици предци са имали и той е познавал много добре. За това се е борил, като е намерил и най-доброто средство – просветата, обучението, всичко онова, което е в огромна помощ на ближния. Не материално, но духовно, което дава знание, дава духовна светлина. По този начин очерта пътя на своите съвременници към свобода, към независимост, към вечен живот, допълни митрополит Серафим.

За това  подобаващо отправяме тези думи в негова памет, защото пътят му наистина е носил житейският кръст и следване на Христос. Запознавайки се с живота му, ще видим, че е преминал през множество трудности, много изпитания, скърби, всякакви несгоди, но всичко е претърпял, всичко е приел с вяра и не е угаснала у него любовта към ближните му. С тази любов е продължавал и е намирал начин да хване огъня на вярата и на любовта към знанието, към родината, отечеството, към всичко свято, любовта към добродетелността, с всичко онова, което извисява човека и го води към по-голямо достойнство и го подготвя да бъде жител на небесното царство във вечния живот. Не може този, който е подготвил толкова човешки души за вечния живот, да не бъде и той във вечния живот. Вярвал е в това и за това се е борил с голяма надежда, че Бог е приел душата му в небесните вселения и той с дръзновение поменава нас, които тук сме се събрали с любов да си спомним за него, да почетем паметта му, отново да го поставим като светилник запален на високо място, тъй че да свети на всички в нашето отечество, в тези времена на толкова смутове, изкушения и съблазън. И всичко онова, което повлича и млади и възрастни в неизвестна посока, каза Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим.

Светата литургия и заупокойната панахида бяха отслужени от Неврокопския митрополит Серафим. Присъстваха и Адрианополски епископ Евлогий, Велбъждки епископ Исаак, архиерейски наместници и енорийски свещеници от областта. След службата бяха поднесени цветя и венци пред бюст-паметника на Неофит Рилски в неговия роден дом в Банско, който е превърнат в национален музей.