Неподдържането на пътя за Рилския манастир го прави опасен, предупреждават от обителта

АПИ: Обхождаме участъка ежедневно, многократно е почиствано от срутили се камъни

Преди началото на студените месеци от годината, от Рилската света обител отново предупреждават, че пътят до най-големия манастир в България – Рилският, е опасен за участниците в движението заради неподдържането му. Само преди дни, в края на миналата седмица, дърво се стовари след буря на пътя, на 50 метра от манастира. За щастие, тогава нямаше пострадали, а пътят беше почистен за половин час и то от служители на Светата обител.
“Многократно предупреждаваме, че пътят не се почиства редовно, но резултати няма”, коментира пред БТА игуменът на манастира Адрианополският епископ Евлогий. Той посочи, че проблемът с поддръжката на пътя е от години. От Светата обител сигнализират постоянно институциите за непочистените канали, пълни с паднали камъни и скални късове, чието предназначение е да отвеждат дъждовната вода от склоновете на планината.
“Течащата по пътното платно вода, създава опасности, особено в периода, когато водата замръзва. Освен, че разрушава пътното платното, това създава и предпоставки за произшествия”, твърдят от Светата обител.
След многобройни сигнали, в началото на лятото беше извършено частично почистване на пътя, от град Рила до манастира.
“За по-доброто и бързо отводняване на пътното платно са почистени водостоците и отводнителни улеи в участъка, а за осигуряване на видимост на шофьорите се извършва косене на тревните площи и премахване на храсти и дървета в сервитута на пътя”, съобщиха тогава за БТА от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), след подадено запитване.
И сега обаче пътуващи в района се оплакват, че отворените обезопасителни мрежи край пътя са предпоставка свличащите се от склона камъни да падат на пътя, а това често налагало пътниците сами да преместват падналите парчета от скали, за да продължат движението си.
От АПИ твърдят, че участъкът Рила – Рилски манастир се обхожда ежедневно и при сигнал за паднали камъни от интензивните валежи дежурните екипи веднага предприемат необходимите действия за почистване на платното. “Вследствие на обилните дъждове през последните месеци се е налагало многократно почистване на срутили се камъни в отделни участъци от пътя”, твърдят още от пътното управление.
Все още не е завършено напълно и полутунелното съоръжение за укрепване и обезопасяване на срутището при 27-и км на пътя. Предстои полагане на износващия пласт плътен асфалтобетон в участъка на срутището, хоризонталната маркировка и монтирането на новите пътни знаци. Там беше предвидено, след завършване на асфалтовите работи в отсечката, да бъде изградена контролно-измервателна система за проследяване на състоянието на съоръжението в процеса на експлоатацията му и монтирането на стълбове (репери), с помощта на които ще се наблюдават евентуални деформации. Обектът все още не е напълно завършен. Към момента строителството е спряно, а движението в участъка се осъществява в условията на въведена временна организация.
“В участъка на района на новоизградената козирка, където строителството засега е преустановено, почти година личат купищата отпадъци от строителната дейност. Това не не е нормално за територия, обявена за охранителна зона на паметниците на културата, подстъп към най-големия ни манастир”, възмущават се служителите на манастира.
По повод многобройните сигнали, областният управител на Кюстендилска област Александър Пандурски инициира среща с директора на областното пътно управление в Кюстендил Юлияна Божилова. Тя е уверила, че пътят се поддържа и обезопасява стриктно, а договорът на фирмата, изпълняваща дейности по поддръжката на пътищата, изтича в края на септември, разказа пред БТА областният управител Александър Пандурски. Неразплатените дейности се очаква да бъдат прехвърлени на следващата фирма. От пътното управление в Кюстендил са заявили още, че имат предвид и оформянето на короните на дърветата, надвиснали на пътя, но възлагането на тези дейности предстои да се осъществи след подписване на нов договор и наличие на финансов ресурс. “Дейностите по подръжката на пътищата на територията на областта се възлагат на фирма, с която има сключен договор, при осигурен финансов ресурс”, твърдят още от Областното пътно управление.
“На този етап не можем да чакаме резултати и по отношение на довършването на полутунелното съоръжение от т.нар. “инхаус проекти”, за които решение ще се чака от следващо Народно събрание”, каза пред БТА областният управител Пандурски.