Красимир Каракачанов

Паметникът на Борис Сарафов, който партията на българския вицепремиер Красимир Каракачанов иска да купи, е собственост на град Скопие и никой друг освен столичната община не може да го вземе, пише македонският сайт „Плусинфо”, цитиран от БТА.

Паметникът на революционера бе отстранен от мястото пред сградата на външното министерство поради строителни работи още през 2016 г. Той е цял и не е претопен, както се говореше в обществото, съобщили източници на сайта. Според някои от тях монументът се намира в Института “Рудници и желязо”.

Паметникът, висок 5 метра, който стоеше върху триметров постамент, беше отстранен от мястото си на 10 декември 2016 г. Тогава от общината не съобщиха защо е отстранен и къде е преместен.

От общината на Скопие, която е отговорна за паметниците от проекта “Скопие 2014”, не са отговорили на въпроса на „Плусинфо” къде се намира паметникът, макар че са обещали. Не са отговорили и от община Център, на чиято територия бе поставен паметникът, а въпросът е бил ще се разреши ли на българския вицепремиер да купи паметника.

Преди няколко дни лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов поиска от Скопие да купи демонтирания паметник. Освен това той протестира, че кметът на Скопие Петре Шилегов сменя името на улица “Борис Сарафов”.

Този мъж е военен ръководител на Илинденско-Преображенското въстание в Битолски революционен окръг. Единствената му “вина” за тези в Скопие очевидно е, че е българин и че е офицер от българската армия. Нека им напомня също така, че заедно с Гоце Делчев, Борис Сарафов е възпитаник на българското военно училище в София. С какъв аршин мерите? Единия обявявате за македонец, а неговия събрат Борис Сарафов изхвърляте демонстративно от историята си. “Тази улица няма да носи името на революционера, който заедно с Анастас Лозанчев и Даме Груев беше в щаба на Илинденското въстание. Е, за Борис Сарафов нямаше съмнения, че е българин. Както и за останалите в това въстание. Дали пък точно това не е предизвикало промяната в името? Този мъж е военен ръководител на Илинденско-Преображенското въстание в Битолски революционен окръг. След като махнаха тихомълком и неговия паметник преди време, това е вторият ясен жест от страна на управляващите в Северна Македония”, каза военният министър./ mediapool.bg