• Костадин Костадинов: Внасям ново искане! От община Бобов дол са „против” без аргументи

Асоциацията по ВиК в Кюстендил не разреши община Дупница да излезе от консолидираната територия. На провелото се във вторник в областния град извънредно заседание по-голямата част от представителите на институциите не подкрепиха искането за прекратяване на членството на община Дупница в асоциацията по ВиК чрез промяна на границите на обособената територия, обслужвана от консолидирания воден оператор.

„За съжаление резултатът не е благоприятен за нас. Областният управител нямаше мандат от държавата и в частност от МРРБ да гласува, представителите на Кюстендил и Невестино също. Общините Бобошево, Рила и Трекляно гласуваха за излизането ни. Община Бобов дол гласува „против”. Изразих недоумение. Говорих и с кмета Елза Величкова, но тя обясни, че изпълнява решението на общинските съветници да не подкрепи нашето искане. Явно не сме направили достатъчно, за да бъдат по-добре информирани нашите съседи и колеги за аргументите за нашето решение. Не сме стигнали до тях и аз ще разговарям с тях, ще се опитам да ги убедя в правотата ни. Надявам се, че след като ме изслушат и чуят доводите, ще ме разберат. Техните водопроводи минават през територията на община Дупница и мисля, че е в полза за всички да сме добронамерени и да имаме нормални отношения като съседи. Не разбирам тяхната позиция „против” без аргументи и основания. Мисля, че това е неясна позиция. Не мога да разбера защо общинските съветници в Бобов дол не зачитат волята и решението на колегите си от Дупница?!”, обясни председателят на Общинския съвет (ОбС) Костадин Костадинов, присъствал на заседанието като представител на община Дупница.

Костадинов бе категоричен, че ще внесе ново искане за промяна на границите на обособената територията, обслужвана от Асоциацията по ВиК в Кюстендил.

„Ще внеса ново искане за напускане на асоциацията и ще поискам следващото заседание, на което то да бъде разгледано, да се проведе в най-скоро време”, заяви шефът на дупнишкия парламент.

Стана ясно още, че не е приет и бизнес планът на „Кюстендилска вода“ за развитие на дружеството като ВиК оператор за периода 2022-2026 г. „Само представителят на Трекляно подкрепи този бизнес план. Всички останали гласуваха „против” или „въздържал се”. Становищата им съвпадат с нашата позиция – проблеми с водоснабдяването, некачествени услуги, много загуби, липса на инвестиции, каквито не са заложени и в плана, предвидено необосновано поскъпване на цената на водата. Планът ще бъде върнат за преработване и преразглеждане”, коментира Костадин Костадинов.

Както писахме, ОбС-Дупница взе решение за прекратяване на членството в асоциацията заради невъзможността ВиК секторът да ползва европейско финансиране за модернизацията си, както и заради липсата на яснота по отношение на държавните средства по тази линия. Дупничани не са съгласни и с предложението от водния оператор за почти двойно повишение на цената на водата, заложена в бизнес плана на „Кюстендилска вода”.

Юлияна КОЛЧАКОВА