НЗОК ще заплаща и отпуска помощни средства на хората с увреждания

Това ще е възможно от 1 юли

От първи юли хората с увреждания ще получават помощни средства и медицински изделия от търговци на дребно, сключили договор с НЗОК. Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК.

От 1 юли 2022 г. НЗОК ще договаря, отпуска и заплаща помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия (ПСПСМИ).

Нуждаещите се трябва да посетят лекарска консултативна комисия (ЛКК)/ТЕЛК/НЕЛК, където ще им бъде издаден по електронен път протокол/ решение за помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие. На място ще се подава заявление към районната здравноосигурителна каса (РЗОК) и НЗОК, което ще бъде изпратено също по електронен път от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК в институцията. Пациентите ще получават известие от РЗОК/НЗОК за издадено одобрение за предоставяне на помощното средство или медицинско изделие.

Ремонтът на помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие ще може да се извършва на територията на цялата страна от всеки търговец на дребно, който е сключил договор с РЗОК.

Започналите и неприключили до 30 юни 2022 г. производства за предоставяне на ПСПСМИ, включително и плащанията им, се извършват при досегашния ред, от Агенцията за социално подпомагане.