Кандидатът от гражданската квота и последен в листата на коалиция „ГЕРБ-СДС“ Стефан Апостолов от Симитли, измества водача в Благоевград – транспортният министър Росен Желязков.

Как се разпределят мандатите в Първи избирателен район: Четирима депутати от благоевградска област ще има коалиция „ГЕРБ-СДС“, която получи 35 процента от вота на избирателите. Силно изразени бяха дадените преференции за първите петима кандидати, като рекордьор е Стефан Апостолов от Симитли, който събра личните предпочитания на 9507 гласоподаватели. Така последният в листата, който е и от гражданската квота измести водачът – транспортният министър Росен Желязков, който към своите 2380 преференциялни гласа добавя служебно и тези от бюлетините без отбелязани преференции-  6905. Другите двама кандидати, които за втори път отиват в парламента с преференции между 5 и 6000 гласа, са Александър Мацурев от Банско и Георги Динев от Петрич. Ако Росен Желязков предпочете да влезе от софийската листа, в НС отива Стоян Стоев от Сандански пише БНР.

Двама депутати ще има партия „Има такъв народ“, като сигурният е адв. Илко Стоянов, който е първи в листата и областен координатор на  политическата формация. Две са депутатските места за ДПС, но от партията не дават повече информация. Коалиция „БСП за България“ също ще изпрати двама народни представители от Благоевград- водачът проф. Георги Михайлов и Богдан Боцев от Гоце Делчев. Един депутат ще има обединение „Демократична България“ и това е адв. Иван Димитров, втори в листата, тъй като ген. Атанас Атанасов влиза от  23 МИР-София.