Новият затвор край Самораново ще е готов до април догодина

Крум Зарков лично инспектира строителните дейности

 

В момента се наливат основите, а до края на април 2024 г. се очаква да бъде готов затворът в Самораново, който е първият, строен у нас за последните 60-80 години. Това стана ясно, след като служебният министър на правосъдието Крум Зарков инспектира строежа заедно с гости от Норвегия – представители на Съвета на Европа, Норвежката корекционна служба, Норвежката съдебна администрация, Офиса на финансовия механизъм и Националното координационно звено към Министерски съвет. В инспекцията се включиха и заместник-министър Мария Павлова и директорът на Главна дирекция “Изпълнения на наказанията” главен комисар Ивайло Йорданов.

Гостите на Министерството на правосъдието, които са тук за участие в заседание на Комитета за сътрудничество по Програма “Правосъдие” на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., имаха възможност да видят реалния напредък по изграждането на затвора и учебния център.

“Удовлетворен съм от напредъка на строителните дейности по новия затвор и се радвам на високата оценка на нашите норвежки партньори по дейностите, засягащи Норвежкия финансов механизъм”, каза Зарков.

Заявката е това да е най-модерният пенитенциарен комплекс у нас, отговарящ на съвременните европейски изисквания. Първата фаза от изпълнението предвижда да бъдат изградени пилотен затвор с капацитет до 400 лишени от свобода и учебен център, в който служителите на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” да се подготвят по специално разработени програми, създадени от международни експерти.

Средствата са по проект “Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода”, изпълняван от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” по Програма “Правосъдие” на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. Помощта от Норвегия е в размер на 35 млн. Лева. Символичната първа копка по строителството на затвора бе направена през декември миналата година, като тогава Зарков заяви, че това съоръжение ще е много повече от затвор:

“Тук ще бъдат създадени повече от 90 нови работни места, ще бъде създаден учебен център, където ще се обучават служителите на Главна дирекция “Изпълнения на наказанията”, над 4500 човека, един малък университет. Това място ще промени изцяло икономическата ситуация в региона, защото тук ще има производствени бази”.

В Самораново успоредно текат строителните дейности и по изграждането на новия арест за 40 задържани лица и по реновирането на затворническото общежитие към затвора в Бобов дол.