Новият здравен министър с план за действие – какво включва той?

 

Новият здравен министър Кирил Ананиев

Още от днес започваме да работим с ускорени темпове по всички проблеми пред здравеопазването, обяви пред медиите в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, веднага след като бе утвърден на поста от Народното събрание.

„Имам план за действие, който не предвижда нито 100 дни толеранс, нито 30, просто започваме от днес“, увери той като се надява още идната седмица да е готов с екипа си, имал вече визия за заместниците си.

Едно от направленията, в които новоизбраният здравен министър смята да насочи усилия, е да бъдат спрени кражбите в сферата. Мерките включват различни видове ревизии, засилване контрола – предварителния, текущия, последващия, внезапни проверки, особено на протоколите за скъпоструващите лекарства. Под лупа ще се гледат и предписването на медикаментите, аптеките.

Според него има механизми, включително прекратяване на договорите, с лекари, които, по думите му, се поддават на грозни стимули от фармацевтичните компании.

Електронното здравеопазване, електронната здравна карта,електронната рецепта, електронната платформа за обществени поръчки ще са също във фокуса на министъра и той се надява да ускори процесите. Според него тук е и голямата съпротива на лобитата.

„Нямахме контрол на входа на системата, сега той позволява да направим проверки в момента, в който постъпва пациентът, дали отговаря на определената диагноза, например“, обясни Кирил Ананиев.

„Искам да намеря баланса между всички участници вздравноосигурителния процес – гражданите да са доволни от лечението и лекарите от заплащането си“, увери новият здравен министър.

Бюджетът за здравеопазване за 2018 г., сега вече като министър, той определи като “възможният баланс, който нашето общество може да си позволи на този етап”.

Ананиев подчерта, че с предшественика си Николай Петров е работил изключително добре.

„Във всички обвинения към него никой не говореше за работата му като министър, а за предишната му функция – като ръководител на ВМА, мисля че е добър професионалист“, коментира той.