Надявам се да оправдая доверието на дупничани, категоричен е Танчо Калпаков

Както е известно, от 23 юни мъжкият отбор на Марек бе поверен на известния футболен специалист Танчо Калпаков.
47-годишният Калпаков притежава лиценз А УЕФА, което му дава право да бъде старши треньор на отбор до Втора професионална лига и помощник в Ефбет лига. Досега е бил наставник в Оборище (Панагюрище) на два пъти, Хебър (Пазарджик), помощник треньор в Литекс (Ловеч) и Янтра (Габрово).
Преди старта на първенството на ЮЗ Трета лига група А, Танчо Калпаков отговори на въпроси, актуални за спортната общественост.

Ташко СУЛЬОТОВ

– Г-н Калпаков, как стана привличането ви като наставник на отбора на Марек?

– Бях потърсен от тогавашния президент Цветан Видински. Водихме няколко разговора, накрая се срещнахме в Благоевград, разнищихме доста неща, разбрахме се, и така оглавих треньорския щаб на мъжкия отбор на Марек. Зная какво ме очаква. Марек е отбор с традиции в българския футбол. Всички – от ръководството до феновете, са много навътре в нещата около футбола. Надявам се интересите ни да съвпаднат и да оправдая по достоен начин оказаното ми доверие.

– Какви бяха първите думи на тогавашния и на сегашния президент на Марек?

– Отново заявявам, че започнах разговори с Цветан Видински, с когото се познавам много отдавна. Разговорите продължиха със сегашния президент г-н Васил Василев и другите длъжностни лица от клуба. Усетих, че съм попаднал при хора, които са много добре запознати с проблемите на футбола, което ме успокои.

– Как премина лятната подготовка?

– Отборът на Марек стартира пръв лятната си подготовка от отборите от Трета лига. В първия кръг оп програма ще почиваме. Надявам се в движение да доусъвършенстваме започнатото и отборът ни да бъде напълно готов за успешен старт от втория кръг в мача срещу Чавдар (Етрополе) на стадион „Бончук“.

– Какво успяхте и какво не по време на лятната подготовка?

– Разполагам с достатъчно качествен състав от футболисти. Всички те искат да растат както индивидуално, така и като отбор, което ме задоволява.

– С колко футболисти ще разполагате по време на първенството?

– Двама вратари плюс един от ДЮШ, който ще тренира с тях, както и 18 полеви футболисти.

– Какви са целите, поставени пред вас от страна на ръководството на клуба?

– Да изградя боеспособен отбор в групата. И ако футболистите покажат готовност за Втора професионална лига и бъдем подкрепени от феновете, надявам се да върна отбора на Марек там, където му е мястото, от следващото първенство.

– Какво не достига на първо време в отбора?

– Имам уверението, че ще бъдем финансово обезпечени, от страна на Цветан Видински, на първо време. Това, което видях по време на контролните срещи, ме прави оптимист, защото наистина се видя, че нашите футболисти доминираха в повечето срещи, играят много бърз и модерен футбол. Това, което не ме удовлетворява, е единственият терен на стадион „Бончук“, който се използва и за тренировки, и за провеждане на официалните срещи. Имам уверението на ръководството на клуба, ще бъде изграден нов, помощен терен, на който да провеждам заниманията, а този на „Бончук“ да е за официалните срещи.

– Какво е мнението ви за сегашния формат на ЮЗ трета лига, в който има две групи по 11 отбора?

– Готвихме се за формат за участие на наличните отбори в една група, за да може да имаме повече срещи на терена. Но явно надделя мнението на повечето от отборите, които поради недостатъчно финансови средства поискаха да се образуват две групи. Не съм съгласен с този формат, но нещата не зависят от мен. Ще се съобразим с обстановката, търсейки максималното във всеки един мач на терена.

– Кои ще са основните съперници в група А?

– Чавдар е един от основните съперници, след това Банско, Балкан, Славия-2. Не бива да се подценяват отборите. Във всеки един мач ще излизаме максимално мобилизирани и за спечелване на пълен актив от точки.

– Какво да очакват от вас и от футболистите феновете на Марек?

– Очакванията са едно, реалността – друга. Повтарям – феновете на Марек са много запознати с нещата. Надявам се целия треньорски щаб, начело с мен и футболистите да дадем всичко от себе си, за да се завърнем от следващото първенство в професионалния футбол. Очаквам невероятната подкрепа на феновете от първия до последния мач, независимо къде и срещу кого играем.