Електрическата версия на седемместния автомобил на Citroen идва с фокус върху комфорта

Citroen разкри обещаната напълно електрическа версия на своя Berlingo MPV, с двигател с мощност 134 к.с. и каталожен пробег от 270 км.
Наречен e-Berlingo, той е един от трите превозвачи на хора, базирани на електрически микробуси, които PSA Group ще пусне тази година – в съответствие с целта си да електрифицира напълно своята гама до 2025 г. – пристигайки заедно с механично идентичния Peugeot e-Partner и Vauxhall Combo-e Life.
E-Berlingo – заедно със своите събратя Vauxhall и Peugeot – е разположен на върха на съвместимата EV платформа e-CMP на PSA, която е в основата на Vauxhall Corsa-e, Peugeot e-208 и новия Citroen e-C4.
Задвижва се от електрически мотор със 135 к.с. и 50 кВтч литиево-йонна батерия с водно охлаждане, което дава на e-Berlingo максимална скорост от 134 км/ч и претендира за автономен пробег от 270 км. Стандартно батерията позволява бързо зареждане от 100 кВт, което означава, че e-Berlingo може да се зареди от 0 до 80% за 30 минути.
E-Berlingo предлага три режима на шофиране. Нормалният режим ограничава мощността до 109 к.с. за всекиедневно шофиране. Екорежимът ограничава мощността до 82 к.с. и намалява отоплението и климатизацията, за да бъде запазена енергията. Режимът на захранване позволява пълните 134 к.с. на минивана.
В противен случай дизайнът и интериорът се пренасят до голяма степен от автомобила с двигател с вътрешно горене, с изключение на добавянето на сини емблеми и акценти. Централният дисплей от 8,0 инча предлага специфични за EV режими на дисплея, а на мястото на предавателния лост има превключвател за режим на задвижване EV. Пет седалки са оборудвани стандартно, докато версията с дълго междуосие има трети ред, всеки от които е достъпен чрез две големи плъзгащи се врати от всяка страна.
Иновативната облицовка на покрива Modutop е една от 26 отделни ниши за съхранение в цялата кабина и предлага 92 литра място за съхранение в полупрозрачен корпус, достъпен от задните седалки или багажника.
Както при своите събратя, e-Berlingo също се предлага в търговска форма с едностранно панел. Изпълнителният директор на Citroen Винсент Кобе каза: „Микробусът Citroen Berlingo е известен със своята практичност и използваемост. Приемайки най-добрата технология за електрически автомобили, сега тя предлага на професионалните потребители решение с нулеви емисии.”
За тази цел товароносимостта е непроменена от моделите с двигатели с вътрешно горене, с максимален капацитет от 4400 литра и 800 кг полезен товар.
Citroеn все още не е обявил цените за e-Berlingo, но поръчките ще бъдат отворени скоро, преди да пристигнат първите доставки между октомври и декември./ams.bg