Нови ограничения за шофьорите предвижда проект

Забраняват на младите водачи да карат през нощта и няма да могат да управляват автомобили с мощност над 90 kW

Тежки ограничения за младите шофьори предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати в Народното събрание.

Според тях се забранява на нов водач, първата една година, след като  е взел книжка за категория В или В1, да шофира през тъмната част на денонощието – от 22.00 до 06.00 часа.

Освен това младите новите шофьори няма  да могат да управляват автомобили с мощност над 90 kW. Предвиждат се и по-сериозни ограничения за наличието на алкохол в кръвта. Те няма да могат да шофират с концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотици.

Ако млад шофьор бъде хванат като нарушител, след изтичане на наказанието му, отново започва да тече едногодишния срок, за който важат забраните. Проектът предвижда при нарушения да се взима книжката на водача за 6 месеца, а на този, които му е дал автомобила си за  месеца. По-строги санкции има и за старите шофьори. Те предвиждат да се наказва с лишаване от право да шофира за 6 месеца и глоба от 500 лева, ако се установи алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително. Ако концентрацията е над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда, книжката се отнема за една година, а глобата е 1000 лева. при повторно нарушения книжката се отнема за една година, а глобата става от 1000 до 2000 лева.

Ако млад водач е с алкохол над 0,1 до 0,5 на хиляда няма да шофира 7 месеца и ще плати глоба от 700 лева. при алкохол над 0,5 до 1,2 на хиляда срокът става една година, а глобата 1500 лева, пише в законопроекта./ pariteni.bg