Нови COVID ограничения в Европа. СЗО: Задава се нова буря на континента

“Задава се нова буря в Европа” – предупреждават от СЗО заради разпространението на Омикрон на Стария континент.
Регионалният директор на организацията Ханс Клуге заяви, че новата мутация вече е открита в 38 от 53-те европейски членки на СЗО. Все повече държави обявяват ново затягане на мерките.
Португалия и Германия обявиха затягане на мерките в навечерието на празниците. Във федералната република частните събирания дори за ваксинирани ще бъдат ограничени до 10 души. Масови мероприятия като футболни мачове ще бъдат без публика. Затварят се и нощните барове.
Новите мерки във федералната република ще влязат в сила от 28 декември. Канцлерът Олаф Шолц заяви, че страната не може и не бива да си затваря очите за петата вълна на пандемията.
“Коронавирусът няма да си вземе почивка около Коледа. Ето защо след среща с регионалните лидери взехме решение да засилим ваксинационната кампания, включително сега в празничните дни. Целта ни е до края на януари да са поставени поне 30 млн. бустерни дози”, каза Шолц.
А отвъд океана американският президент Джо Байдън обяви новата стратегия на Белия дом за овладяване на пандемията. Предвижда се разкриване на повече пунктове за ваксинация, започва и масово тестване. Властите ще предоставят на американските граждани 500 млн. безплатни бързи теста, които всеки ще може да си прави у дома.
Байдън призова онези американци, които все още не са се имунизирали, да го направят, а ваксинираните – да си поставят подсилваща доза. Той припомни и че предшественикът му Доналд Тръмп вече е с бустерна доза. Американският президент се пошегува, че въпросът за третата доза вероятно е единственият, по който той и Тръмп са на едно мнение.
“Колко притеснени да сте от Омикрон ли? Отговорът е: ако не сте ваксинирани, имате сериозно основание да сте притеснени. Направете го сега. Това спасява животи”, призова Джо Байдън.
Няколко големи града, сред които Чикаго, затегнаха мерките и от днес в баровете и ресторантите вече се влиза само със зелен сертификат. Ето защо във Ветровития град се образуваха километрични опашки от чакащи да се тестват./БНТ