Новото чешко правителство се е отказало от плановете за задължителна ваксинация срещу коронавирус, за да не засилва разделението в обществото. Това съобщи премиерът Петър Фиала, предадоха „Ройтерс” и ТАСС.
“Правителството взе решение, че няма да има задължителна ваксинациясрещу Covid-19”, каза Фиала на пресконференция.
“Това не променя нашата позиция по отношение на ваксинацията. Тя несъмнено е най-добрият начин за борба с коронавируса… но не искаме да задълбочаваме разцепленията в обществото”, допълни той.
Фиала каза, че неговото десноцентристко правителство не вижда причина да въвежда задължителна ваксинация, каквато предишните управляващи в Чехия планираха в някои сектори.
През декември предишното правителство разпореди от март 2022 г. да бъде въведена задължителна ваксинация за персонала в болниците и старческите домове, за полицаите, военните и някои други професии, както и за хората над 60-годишна възраст. Това доведе до протести.
Новото правителство отмени разпоредбата. Промяната в политиката става в момент, в който Чехия регистрира върхови равнища на заразяване с коронавирус.
Здравното министерство заяви, че във вторник са регисрирани 28 469 нови случая, което е най-големият дневен брой заразявания в страната от началото на пандемията.
В същото време е отчетено намаляване на хоспитализациите. Те са били 1635 във втрник в сравнение с 1761 предишния ден.
Правителството на Фиала съкрати сроковете за карантина и изолация и нареди задължително тестване на работниците в компаниите от тази седмица.