Учебната година няма да се удължава, заяви министърът на образованието

Няма да има нулева учебна година, както и отпадане на учебен материал за изпитите и матурите за всички класове. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Според него не се наблюдава изоставане на учениците.

“Матурите на зрелостниците ще се проведат на обявените дати, не предвиждаме отлагане засега. Втората половина на месеца ще направим още един последен анализ има ли тематично изоставане или не”, каза Красимир Вълчев пред бТВ. За матурите след 10. клас също не се предвижда отлагане или отпадане на оценяването. “Образованието е и стрес, и усилие. Ние искаме децата да учат повече. Това е една от функциите на изпитите – да мотивират учениците да учат. Заради пандемията имаме още повече причини да искаме това”, заяви Вълчев.

Учебната година няма да бъде удължена, но около 300 училища в страната са поискали да учат и през юни за сметка на декември, посочи той.

Обучението

Само 1% от учениците не са участвали в образователния процес по време на онлайн обучението, заяви министърът на образованието. По думите му около 9% от учениците се е наложило компенсаторно обучение, което се е изразявало в индивидуална работа с учителите. Голяма част от учениците продължават да учат дистанционно. На практика децата от гимназиален етап са онлайн от края на октомври, а тези в прогимназиален от средата на ноември миналата година. Те се връщат в училище по определен график, но има класове като 6-ти и 9-ти, за които първоначално определения график не се спазва, заради ръст на заболелите от коронавирус.

Обучението на учениците в горните класове преминава в гледане на филми, електронни игри или чат с приятели, след като се регистрират в часа, показват наблюдения на родители. Според Красимир Вълчев обаче образователната система в България се е справила добре по време на пандемията на фона на тази в други страни.

Образователният министър отчете, че децата от 1-ви до 4-ти клас са учили не по-малко присъствено спрямо предишни учебни години. В този диапазон децата не са били на училище пет седмици.

При по-големите класове картината е различна. От 5-ти до 12 клас около 50% от времето са учили в електронна среда, каза Вълчев. Девети клас е учил присъствено не повече от месец и половина от началото на учебната година. Подобна е картината и при шестите класове, които догодина ще държат матури.