Н. Денков: Над 2 млрд. лв. ще се инвестират в Перник, Кюстендил и Стара Загора

Denkov

Хиляди съдби в районите, засегнати от енергийния преход, ще зависят от тяхното смислено разпределение

“Трябва да използваме по най-добрия начин европейските инвестиции и да ги съчетаем с частни, за да могат районите, засегнати от енергийния преход – Стара Загора, Перник и Кюстендил, не просто да продължат своето съществуване, а да се превърнат в икономическото сърце на България”, това заяви в началото заседанието на Министерския съвет премиерът Николай Денков.

“Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие публикуваха дългоочакваните планове за териториално развитие на районите. Става дума за инвестиране на над 2 млрд. лева европейски средства и засяга съдбите на хиляди души у нас”, коментира Денков.

“През следващите седмици тези планове ще бъдат обсъдени и по регионите и със социалните партньори, така че да се чуят всички предложения, да бъдат допълнени и до края на септември да бъдат изпратени в ЕК за обсъждане. Очакванията са до края на годината да бъдат приети, за да се стартират дейности и да започнат инвестициите”, продължи той.

“Важно е да се отчете, че тези планове предвиждат редица мерки, свързани, не просто със запазване на работни места, а с развитие на регионите по най-съвременен, модерен, технологичен и икономически начин”, посочи премиерът.

Двете министерства през следващите години трябва да работят много тясно с Министерство на икономиката, Министерство на иновациите и растежа, за да бъдат привлечени инвеститори, а и също с Министерство на образованието и социалното министерство, за да може хората да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация, да се адаптира образователната система с училищата, за да се реализират по най-добрия начин, подчерта той.

В плановете е предвидено да се развият съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород, възможностите за производство на енергия от нови енергийни източници, които да допълват въглищните централи, възможности за привличане на инвеститори от съвсем ново поколение – производство на батерии, нови технологии, каквито у нас в момента няма, допълни Денков.