Обмислят издаването на зелен сертификат за хората с антитела

Очаква се следващата седмица да има отговор дали наличието на антитела ще може да служи за издаване на зелен сертификат, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов. По думите му дотогава се очаква становище на експертните съвети.
Търси се активно решение по въпроса и то ще е на база експертни становища, а не политическо, увери заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.
Зеленият сертификат работи добре и дава резултати, имаме съвсем дискретни данни за обръщане на данните за епидемията, а положителността на тестовете започва да намалява. При много заболели имаме по-малко настанени в болниците, допълни Златанов. По думите му със сертификата има много работещи дейности, които при един локдаун биха били затворени.
Само броят на заетите легла не е достатъчен, за да се въведе локдаун, подчерта Златанов. Локдаунът е далече, добави той. “Болниците се справят геройски и системата е много по-добре организирана вече, личи желание в медиците, солидарност сред тях, справят се по-успешно от предишните вълни, за което им благодаря”, допълни Златанов.
За абсолютна контраиндикация за ваксиниране срещу коронавирусната инфекция експертните съвети са посочили наличие на алергия към основната съставка или помощните вещества на ваксините, посочи Томов. Като относителна контраиндикация е наличието на остро състояние или декомпенсирано – недобре контролирано заболяване, допълни Томов. Преди ваксинация не е необходимо да се прави изследване за антитела, увери Томов.
Експертните съвети са предложили да се въведе формуляр, който да бъде попълван преди ваксиниране от ваксиниращия лекар. В документа ще се посочва каква е индикацията за отлагане на ваксинирането, ако се налага отлагане, обясни още Томов. Отлагането би могло да бъде състояние, свързано с температура, инфекция, декомпенсирано заболяване. Този формуляр ще бъде във всеки имунизационен пункт. По думите на Томов хората с автоимунни заболявания не са контраиндицирани за ваксина, стига основното заболяване да не е в прогрес./БТА