ОбС-Сапарева баня реши: Председателят Васил Маргин на половин работен ден, с 800 лв. заплата

  • Назначават Йордан Камджилов за управител на „Нов проект – Сапарева баня“, още две къщи за гости ще имат водопроводи за минерална вода, дават 400 лв. на шахматиста Мартин Соколов

 

 

Председателят на Общинския съвет Васил Маргин ще има 4-часов работен ден в местния парламент и ще получава възнаграждение в размер на 45% от заплатата на кмета на Сапарева баня, е решението на общинските съветници в курорта. „Заплатата на председателя ще бъде около 800 лв. Досегашният председател беше на пълен работен ден и възнаграждението му беше 90% от заплатата на кмета, която е 1800 лв.”, съобщи градоначалникът Калин Гелев. ОбС шефът ще има и 20 дни отпуск.

Стана ясно, че общинските съветници са гласували и новата структура на общинската администрация и ако няма обжалване, тя ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. „Не се предвиждат съкращения в общинската администрация, но със сигурност ще има промени. Засега няма да ги обявявам, нека да не стряскаме служителите и да не научават за тях от медиите. Знаете за извършените промени. Сред тях е назначението на Емилия Елчинова като зам.-кмет. Другата промяна е в ЕСГРАОН. Още с избирането ми за втори мандат напусна началникът на отдела Йорданка Базиргянова и нейното място зае Ани Паланкова”, коментира Гелев.

Промяна има и в ръководството на „Нов проект Сапарева баня” ЕООД. За временно изпълняващ длъжността, до провеждане на конкурс, на сесията в четвъртък Общинският съвет одобри Йордан Камджилов – кандидат за общински съветник от ГЕРБ от село Овчарци. Камджилов е завършил висше военно училище, заема поста, освободен от съпартиеца му Любен Кръстев, който е избран за общински съветник. Както е известно, в предишния мандат Кръстев напусна местния парламент, за да оглави „Нов проект Сапарева баня” ЕООД. Дружеството бе създадено с цел производство, продажба и търговия с женшен и арония, но не е осъществявало никаква дейност, няма приходи и разходи. „То не е било действащо, но и с нищо не е ощетило общината. От опозицията искаха да го закрием, но това не е уместно според мен. Може да ни се наложи да създаваме дружество при евентуално публично-частно партньорство и една такава процедура ще ни отнеме време. По-лесно е да съхраниш едно дружество, отколкото да изграждаш ново, както и да затваряш съществуващо. Освен това трябва да харчим средства за закриване, ще се наложи назначение на синдик и т.н.”, заяви Калин Гелев.

Общинските съветници дадоха картбланш за учредяване на сервитутно право и право на прокарване и/или преминаване на водопровод за минерална вода на две дупнишки фирми – „Котлоремонт” и „Лил -2011”, които имат къщи за гости в курорта.

Мартин Соколов ще получи от общината 400 лв. за участие в държавно първенство по шахмат, е друго решение на местния парламент.

Сформирана на сесията временна комисия ще изготви Правилник за работа на Общинския съвет. В комисията са Иван Куйов, Иван Базиргянов, Любен Кръстев, Силвия Гладникова и Явор Дамянов, които имат едномесечен срок за работа.

С друго решение на Общинския съвет към него се сформират 7 постоянни комисии, които са с наименования като в предходния мандат. Комисиите по териториално и селищно устройство и по бюджет и финанси са съставени от по 5-има съветници. В останалите комисии – по образование и култура, по транспорт и безопасност на движението, по туризъм и балнеология, по селско и горско стопанство и противодействие на корупцията са по 3-ма съветници.