Община Благоевград и наемател в спор за ползването на възрожденска къща

Построена в края на 18-и век, Мощанската къща е сред бижутата на квартал "Вароша"

Спор за един от архитектурните паметници в Благоевград – Мощанската къща. Тя е сред най-старите къщи във възрожденския квартал на града. Общината и наемателят ще водят съдебни дела, за да докажат какви събития се случват там и кой има право да я ползва, съобщава БНТ.

Построена в края на XVIII век, Мощанската къща е сред бижутата на квартал “Вароша”. Преди години къщата е отнета в полза на държавата. По-късно е реституирана, а наследниците решават да я дарят на общината в Благоевград за обществено ползване. Заради липса на средства години наред състоянието ѝ не е добро, а общинският център за личностно и творческо развитие на децата на града използва четири стаи.

В края на 2019 година Надежда Андонова сключва договор за наем с общината, за да развива там училище по мода:

“Откакто аз съм тук, успях да развия доста дейности и да направя тази къща културен център.”

Надежда не само ремонтира къщата, но успява да ѝ вдъхне нов живот като организира там различни изложби, литературни четения, срещи и беседи с популярни личности:

“Имаме си литературен клуб, който тук основахме миналата година – литературен клуб “Порив”. Имаме работилници по плетене “Прабаба”. Това е една млада дама, която е пето поколение плетач и учили хора на различни възрасти да плетат на една или на две куки с идеята да запазим това културно наследство. Правим десетки изложби, сега предстои една нова изложба, т.е. неща, които ще са рециклирани, преработвани.”

Договорът за наем между Надежда и община Благоевград е за срок от пет години – до края на 2024 г., но от общината искат да си я вземат обратно. Решението беше гласувано и одобрено от Общинския съвет.

Надежда Андонова ремонтира къщата и успява да ѝ вдъхне нов живот

“Мотивите са много семпли, много простички – имаме една прекрасна академия, лятна академия за деца от всички възрасти. Искаме тази академия да се състои отново. Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград работи прекрасно в момента и има нужда от база. Това е единственият ни мотив за Мощанската къща. Тя е дарена с цел да се ползва от деца за тяхното развитие и аз мисля, че така, по този начин, освен, че ще задоволим нуждите на обществото и на децата, ще задоволим нуждите и на дарителя”, заяви Илко Стоянов, кмет на Благоевград.

Надежда Андонова твърди, че е коректен наемател и стопанин на Мощанската къща и не смята да се отказва от нея. Ще обжалва решението в съда:

“Не е проблем за моя бизнес той да престане да съществува в тази къща. Има съвсем по-удачни и контактни неща за развиване на тези дейности мои лични, но истината е, че ако освободим тази къща, всички онези неща, които в свободното си време успявам да организирам като въпросните тези клубове по интереси, галерийни изложения и събития, съмнявам се, че някой ще поеме инициативата да ги поеме. А пък на мен ми идва отвътре, така че притеснява ме, че няма да бъде така оползотворена тази енергия тук.”

Надежда предлага с доброволци да разчистят няколко от другите свободни помещения в квартал “Вароша”, за да се използват те от общината.