Община Гоце Делчев ще отбележи с празнична програма 109-та годишнина от Освобождението на Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство. Тази година, заради усложнената епидемична обстановка, събитията ще преминат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и намален брой присъстващи, съобразно разпоредбите на министъра на здравеопазването.

Програмата ще започне на 14 октомври /четвъртък/ с откриването на документална изложба “125 години организирано тракийско движение в България”. Изложбата ще бъде в малката зала на Дома на културата, а откриването е в 18:00 часа.

Програмата ще продължи на 18 октомври /понеделник/ с театралната постановка „Кекс вместо с…екс“ с участието на Ирен Кривошиева и Роси Русева. Тя ще бъде от 18.30 часа в дома на културата.

Кулминацията на тържествата по повод 109-та годишнина от Освобождението на града ще бъде на 19 октомври /вторник/. В 12:00 ч., ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”. В 16:00 часа ще се положат венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това на паметната плоча на Пейо Яворов на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. В 17:00 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 17:30 часа, а след това в 18:10 часа и на паметника на загиналите във войните. В 18:30 часа в малката зала на Дома на културата ще бъде открита изложбата “75 години Неврокопска съкровищница”, а след това, в 19:00 часа ще започне празничен концерт “75-години Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци”, с което ще се отпразнува създаването на първия ансамбъл в България.